Із включенням міст обласного значення в об’єднання матимемо близько 1400 перспективних ОТГ

Реформа децентралізації, яка вже чотири роки відбувається в Україні, демонструє успішні результати. Мова про кількісні та якісні показники. Вже утворено 753 ОТГ, з яких 665 працює в активних бюджетних взаємовідносинах з центральною владою. Також це передані на місця можливості і повноваження, які дають можливість збирати податки, складати стратегії розвитку, визначати пріоритети, залучати інвестиції і змінювати якість життя простих українців у громадах.

Про це в ефірі програми «Економічний прорив» з Павлом Шереметою на радіо «НВ» зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Процес об’єднання громад є добровільним і наразі ми не можемо спрогнозувати їх кількість, але цей процес ми плануємо. До початку децентралізації в Україні було майже 12 тисяч громад, які різнилися як за своєю територією, так і кількістю населення. На сьогодні вже сформовано і затверджено Урядом 1206 перспективних планів ОТГ, які об’єднують 7913 територіальних громад. Це не вся територія України, але після того, як у процес об’єднання включаються міста обласного значення, ми будемо мати до 1400 сформованих ОТГ», — наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, об’єднання дає громадам можливість збільшувати свої доходи в 5-7-10 разів за рахунок формування власної податкової бази на місцях. «Об’єднанні громади починають управляти і надходженнями податків, і саме головне, мають можливість встановлювати податок на нерухомість, землю і вести облік ресурсів. Надходження від ПДФО,  акцизного податку тощо. Якщо говорити мовою цифр:  у 2014 році – доходи місцевих бюджетів складали 67 млрд грн., у 2015 – 99 млрд грн., у 2016 – 146 млрд грн., у 2017 — 192 млрд грн. На кінець цього року ми очікуємо зростання до 230 млрд грн», — підкреслив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що найголовніше для українців і країни, яка виходить з пострадянського минулого, розуміння того, що змінюється система менеджменту на державному рівні. «25 років Україна залишилася в пострадянській системі, яка мала централізовану вертикаль і величезні корупційні ризики. Сьогодні вже створена антикорупційна інфраструктура – НАБУ, НАЗК, САП, Антикорупційний суд, але найбільш потужний крок у цій сфері був зроблений у 2015 році, коли ми передали 52% державного консолідованого бюджету на місця. І сьогодні це знаходиться під контролем безпосереднього громад і  громадян.  Над ефективним використанням цих бюджетних коштів ми повинні в подальшому спільно з громадами працювати», — зазначив урядовець.

Відео:

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...