Диканька спотикнулася на останньому кроці створення першої в районі ОТГ

До цього часу Диканський район залишається одним з п’яти в Полтавській області, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади. На заваді майже три роки стояли політичні амбіції народних обранців різних рівнів, прихований саботаж очільників та депутатів місцевих громад.  В черговий раз ситуація почала змінюватися взимку цього року. Тоді за ініціативи Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування (створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону) розпочалася нова активна фаза інформаційно-консультаційної роботи з впровадження реформи децентралізації. Врешті-решт було досягнуто згоди розпочати створення Диканської ОТГ, яка б об’єднала одразу майже усі населені пункти району з адміністративним центром в Диканьці.  Депутати селищної ради проголосували за рішення про початок добровільного об’єднання із суміжними сільськими радами. Цьому передувала ініціатива та громадські обговорення. Натомість відгукнулися три сільські ради, надавши згоду на добровільне об’єднання навколо Диканьки, - Андріївська, Великобудищанська та Дібрівська. Аби владнати усі формальності, що залишилися, та проконсультувати диканчан, на фінальному етапі в райцентр прибули юрисконсульт та експерти Полтавського ЦРМС.

На інформаційній зустрічі також були присутні Валерій Товстій, голова Диканської селищної ради; Володимир Шкарбань, голова Диканської РДА; заступники селищного голови та голови райдержадміністрації; очільники сільських рад, що дали згоду на об’єднання із Диканькою.

Олександр Ісип, експерт з децентралізації, та Тетяна Паутова, експерт з місцевих фінансів, укотре аргументовано та переконливо розповіли про конкретні переваги реформи децентралізації та закликали не зволікати із доленосним рішенням. Про специфіку законодавства на даному етапі, важливі нюанси при підготовці документів розповів Юрій Заліський, юрисконсульт Полтавського ЦРМС.

Але все вищезгадане виявилося марним. Селищний голова вважає, що, «створення громади в даному форматі буде недоцільним, адже вона не буде фінансово спроможною», тому не буде видавати відповідне розпорядження про створення робочої групи, яка займатиметься підготовкою створення Диканської ОТГ. 

Як контраргумент Тетяна Паутова зазначила, що «потенційна громада у форматі селищна рада + три сільські ради є спроможною відповідно до постанови Кабінету Міністрів України і Методики  формування спроможних територіальних громад, адже відповідає прописаним нормам кількості населення (не менше 6 тис. осіб) та вже існуючої інфраструктури з відповідними службами. Не можна говорити про неспроможність, не проводивши розрахунки».

Її підтримав Олександр Ісип: «Ви говорите про об’єднану громаду у форматі селищна рада + 12 сільських рад. В державі і області створені громади, де об`єдналися дві, три ради і вони є спроможними. Не можна починати створювати громаду і говорити, що не вийде».

Свою точку зору висловили й представники місцевої виконавчої влади. «У кожній сільраді району пройшли слухання, і самі жителі прийняли рішення: чи йти на об’єднання, чи ні. Три громади дали згоду і готові об’єднуватися та створювати ОТГ з центром в Диканці. Інші мають час подумати і змінити своє рішення, приєднатися потім.  Не можна не рахуватися з думкою сільських громад, бо навіщо ж тоді проводилися слухання?» – підсумував зібрання Володимир Шкарбань, голова Диканської райдержадміністрації .  

19.07.2018 - 16:03 | Переглядів: 14631
Диканька спотикнулася на останньому кроці створення першої в районі ОТГ

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...