На Вінниччині підписали Меморандум  щодо розвитку туристичного потенціалу в Северинівській та Барській ОТГ

11 липня, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації підписано Меморандум  щодо співпраці і партнерства стосовно реалізації проекту технічної допомоги Європейського Союзу Кластер «Яблуневий шлях», яким розпочато подальший розвиток Северинівської та Барської ОТГ, зокрема й у сфері туризму.

Проект Кластер «Яблуневий шлях» за фінансової та методичної підтримки ЄС взялись реалізовувати на Вінниччині у Барській та Северинівській об’єднаних територіальних громадах.

Ідея проекту стала реальністю завдяки експертній підтримці Вінницького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» (Програма «U-LEAD з Європою») та Південно-західного Хабу GIZ. А реалізація стала можливою в рамках програми «Мери за економічне зростання» (M4EG), що є новою ініціативою Європейського союзу, яка розпочала діяльність у січні 2017 року в рамках Східного партнерства.

Розповідаючи про суть проекту, директор Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко зауважив: «За ініціативи двох громад, сьогодні відбувається підписання угоди про співробітництво, яка стане основою довготривалої спільної роботи. Даний проект передбачає 560 тис. євро для двох громад, Барської та Северинівської. Дані кошти спрямовуватимуться на відновлення історичних об’єктів, будівництво нових рекреаційних ідей, а також координацію об’єднання сільгоспвиробників плодово-ягідного напрямку, щоб вони створювали не тільки свіжий ринок, так званий фреш-ринок, але і його переробку. Головна ідея полягає в тому, аби дати стимул об’єднаним громадам розвиватись».

Реалізація проекту «Яблуневий шлях» – це можливість, яка дозволить використати потенціал галузі садівництва, збільшити додану вартість і залишити гроші на місцях. У результаті діяльності в межах проекту передбачено фінансову підтримку на створення туристичного шляху та вдосконалення існуючої рекреаційної інфраструктури в Северинівській та Барській ОТГ. Крім цього, це будуть проводитись заходи, що сприятимуть створенню робочих місць та працевлаштуванню жителів громад, які займаються туристичною діяльністю.

Предметом цього Меморандуму є співробітництво Сторін в межах проекту технічної допомоги Європейського Союзу Кластер «Яблуневий шлях», яке має своєю метою сприяння розвитку територіальних громад: Северинівської та Барської.

«Завдяки нашим європейським партнерам з Європейському Союзу сьогодні ми маємо змогу реалізувати даний проект, який дозволить створити цікаві туристичні маршрути і залучити туристів, як з Вінницької області, так і з усієї України. Крім того, ідея створення бренду кожного району нашої області в майбутньому поступово втілюватиметься в життя. Адже у нас є чим пишатись. Зокрема, Вінниччина є лідером в Україні по вирощуванню яблук. Ми прагнемо показати все те найкраще, що є у Вінницькій області, і на моє переконання, такі проекти необхідно реалізовувати і надалі», - зазначив директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко. Слід відмітити, що на Вінниччині, на теренах Тиврівського, Барського, Жмеринського та Муровано-Куриловецького районів, зосереджено майже 51% українського виробництва яблук.

В свою чергу, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук зауважив: «Вінниччина займає лідируючі позиції в Україні в галузі садівництва і прогресує в напрямку закладки садів за інтенсивною технологію. На сьогоднішній день в області більше 4 тис. садів, що становить понад 26 тис. га. Але даний проект спрямований на те, аби напрацювати нові ефективні плани і більш динамічно розвивати галузь садівництва. Окрім того, проект дає змогу розглядати садівничу галузь в контексті туристичного спрямування. Тому Кластер «Яблуневий шлях» базуватиметься на відновленні традиційних сортів яблук в поєднанні з новими технологічними процесами».

Проект буде зосереджений не лише на вирощуванні та переробці яблук. «Яблуневий шлях» задумано як туристичний маршрут, що поєднуватиме рекреаційну та оздоровчу складові. Також в Северинівській та Барській ОТГ відбуватимуться різноманітні брендові фестивалі, туристичні події та інші цікаві заходи, що популяризують Вінницький край.

12.07.2018 - 09:34 | Переглядів: 10305
На Вінниччині підписали Меморандум  щодо розвитку туристичного потенціалу в Северинівській та Барській ОТГ

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Вінницька область

Громади:

Барська міська об’єднана територіальна громада Северинівська сільська об’єднана територіальна громада Барська територіальна громада Северинівська територіальна громада

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...