Поділля об’єднується  –  ОТГ Вінниччини та Хмельниччини підписали Меморандум про співпрацю

22-23 червня на Вінниччині відбувся  виїзний семінар «Добровільне об’єднання територіальних громад: реалії, проблеми, перспективи» за участі керівників органів місцевого самоврядування Вінницької та Хмельницької областей.  Ініціатором заходу виступив Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми « U-LEAD  з Європою» та Мінрегіону, спільно  з Асоціацією органів місцевого самоврядування Вінницької області та Внницькою обласною радою. Зустріч пройшла за сприяння Вінницької облдержадміністрації.

Мета семінару - об’єднання зусиль двох областей  Центральної України  у процесах  розбудови місцевого самоврядування, створення об’єднаних громад на теренах Поділля та  розвитку  їх територій. 

«Сьогоднішня зустріч  є дуже знаковою, адже Вінниччина і Хмельниччина представляють Поділля, у нас багато спільного, спільна історія, але кожна область має свої особливості. От у нас до 2015 року було 702 сільради та 27 районів з населеним пунктами більше 1500 тисячі осіб і, звичайно, є багато соціальних об’єктів. Але коли ми бачимо, що в дитячих садочках, школах спортзалах немає кому навчатись - це питання стає головним. Децентралізація стала ключовою реформою, яку Україна чекала більше 20 років. Сьогодні громади отримують ресурси і повноваження. Децентралізацію потрібно розуміти як «де-центр-прийняття рішень». Це реформа, що є рушійною силою, і ті, хто повірив в неї, обов’язково стануть успішними», - зазначив Андрій Гижко, заступник голови Вінницької ОДА.

«Із 159 ОТГ, створених на початку реформи, ми першими «вдягнули капці і штани», Хмельниччина займає друге місце по об’єднанню, а починали ми з проектів фінансової допомоги, які реалізували і здобули довіру людей. Коли ти йдеш першим – це непросто, але  першим розумієш, що реформа незворотня і це правильний шлях», - зауважив  Михайло Загородний, голова Хмельницької обласної ради.

«На Вінниччині створено 35 ОТГ, є надзвичайно успішні та фінансово потужні. Там  відкриваються ЦНАПи – їх 8 на території громад. Маємо 4 центри безпеки. Місто Хмільник стало першим серед міст України, що пішло на об’єднання як місто обласного значення. Вінниччина посіла друге місце по кількості угод з міжмунципального співробітництва.  Ми вдячні  Анатолію Ткачуку та Юрію Ганущаку, керівництву області  за допомогу, а також нашим сусідам з Хмельниччини, які  щиро ділилися досвідом - після цих зустрічей  наші перші громади об’єдналися. Це добре, але тільки 70% територій покрито перспективним планом, а потрібно – 100%, громади чекають – над цим потрібно  спільно працювати», - зазначив під час виступу Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС.

 «Ми доволі потужна громада поряд із обласним центром, маємо ЦНАП, ДАБІ, муніципальну поліцію, безпековий центр, є підприємства та  бізнес, що дає надходження до бюджету з ПДФО. Сьогодні потрібно все використати для людей, щоб вони бачили користь реформи, люди сподіваються на позитивні зміни. Бажання, розум і мудрість  - допомога в цьому», - підкреслив  Василь Романюк, голова Якушинецької ОТГ Вінницької області.

«Мені подобається відсутність страху. Люди, які повірили в реформу, готові працювати, навіть їхати до Кабміну, добиватись, пояснювати – розуміють, що це потрібно їм. На Хмельниччині зараз відчувається збалансованість позицій між ОТГ та районною владою. Вже немає – «мої – твої» гроші, говорять – «наші» гроші, у нас є більше часу на те, щоб робити добрі справи», - зазначила Світлана Павлишина, голова Чемеровецької районної ради Хмельницької області.

«Ми були першопрохідцями на Вінниччині, багато встигли зробити за рахунок державних субвенцій, полагодили садочки, школи, зараз продовжуємо енергомодернізацію – енергоефективність об’єктів нас найбільше цікавить. Вже другий рік, як жоден з батьків не дає ні копійки на ремонти школи, що  забезпечені  компьютерами та мультимедійними дошками, у планах – нові меблі. Зміни пішли, і поки ми є, ми будемо це робити. Головне для розвитку будь-якої громади – це професійна команда і підтримка людей», - пояснив  Олександр Баніт, заступник голови  Северинівської ОТГ Вінницької області.

В ході семінару,  здобутки та досвід своїх  громад презентували керівники ОТГ Вінниччини та Хмельниччини, а на завершення першого дня зустрічі відбулось урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Вінницькою та Хмельницькою обласними радами,  а також між ОТГ двох областей.

Меморандум про співпрацю між ОТГ  підписали:

Городоцька міська ОТГ та Іллінецька міська ОТГ; Меджибізька  селищна ОТГ та Тростянецька селищна ОТГ; Староушицька селищна ОТГ та Краснопільська сільська ОТГ; Крупецька сільська ОТГ та  Райгородська сільська ОТГ;  Вовковинецька  селищна ОТГ та Росошанська сільська ОТГ; Ганнопільська сільська ОТГ та Ситковецька сільська ОТГ; Жванецька сільська ОТГ та Шляхівська сільська ОТГ; Колибаївська сільська ОТГ та Якушинецька сільська ОТГ.

Під час другого дня виїзного семінару учасники зустрічі ознайомились з об’єктами інфраструктури та досягненнями Іллінецької і  Дашівської ОТГ. В селищі Дашів Іллінецького району Вінницької області, в ході зустрічі,  був урочисто підписаний Меморандум про співпрацю між Чемеровецькою ОТГ Хмельницької області та Дашівською ОТГ Вінниччини.  Підписантами виступили – Сергій Тітаренко голова Дашівської ОТГ та  Олександр Собань – голова Чемеровецької ОТГ.

25.06.2018 - 09:42 | Переглядів: 13214

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Вінницька область Хмельницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...