Чорнухи стануть центром ОТГ, яке охопить майже увесь район

Поступово наближається до створення єдиної об’єднаної територіальної громади найменший район Полтавщини. Олександром Василенком, головою Чорнухинської селищної ради, ініційовано, а місцевими депутатами підтримано створення ОТГ навколо райцентру.

Ініціативу вже підтримали майже 80 відсотків сільських рад Чорнухинського району, а саме Харсіцька, Білоусівська, Вороньківська, Гільцівська, Мелехівська, Мокіївська, Кізлівська та Постав-Муківська сільради. Дві сільради можуть поповнити склад Пирятинської ОТГ. Дві сільради ще вагаються щодо об’єднання. Матеріали проекту рішення про добровільне об’єднання територіальних громад та висновок щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

Паралельно продовжуються громадські слухання про створення ОТГ з центром у Чорнухах. Активну участь у них також беруть голова РДА Олег Ковган та заступник голови райради Микола Турчин. Постійну методичну, юридичну та інформаційну підтримку процесам децентралізації в Чорнухинському районі надають фахівці Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном.

Минулого місяця Олександр Василенко за підтримки Полтавського ЦРМС відвідав з навчальною поїздкою Львівську область, де в складі полтавської делегації ознайомився із кращими практиками об’єднаних територіальних громад Львівщини. Ірина Балибіна, директор Полтавського ЦРМС, наголосила: «Найменший район нашої області, сподіваюся, створить фінансово спроможну громаду. По-перше, саме в Чорнухах народився Григорій Сковорода, що може стати відправною точкою для розвитку зеленого туризму. По-друге, на території району здійснюють свою діяльність соціально відповідальні підприємства агросектора».    

У планах щодо добровільного об’єднання навколо Чорнух: провести розрахунки обсягу доходів та видатків потенційної ОТГ, здійснити моніторинг майна, активів територіальних громад, що об’єднуються тощо. Нині на Полтавщині є 5 районів (включно із Чорнухинським), де не створено жодної ОТГ. Робота над покриттям білих плям децентралізації триває. Поки що досить проблемними з огляду на політичну складову залишаються громади в Зіньківському та Оржицькому районах. В Диканському, Котелевському та Чорнухинському є перспектива вийти на перші вибори в ОТГ вже восени цього року.

12.06.2018 - 11:22 | Переглядів: 8199
Чорнухи стануть центром ОТГ, яке охопить майже увесь район

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...