Закарпатські ОТГ отримають в комунальну власність 1300 гектарів сільськогосподарської землі

6 червня у Головному управлінні Держгеокадастру в Закарпатській області відбулося урочисте підписання актів прийому-передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад. Про це повідомляє прес-служба ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області.

Документи, які містять інформацію про перелік земельних ділянок, їх кадастрові номери та площу, надалі слугуватимуть підставою для реєстрації речового права за ОТГ в Державному реєстрі.

Участь у церемонії взяли очільник ГУ Держгеокадастру в області Світлана Мельничук та керівники і представники Іршавської, Полянської, Перечинської, Баранинської, Вільховецької та Тячівської ОТГ.

Загалом на Закарпатті з початку року у нових бюджетних умовах працює 6 ОТГ, які отримають у комунальну власність 416 земельних ділянок площею близько 1 300 га.

«Ми вдячні, що держава іде назустріч громадам. Зараз будемо виносити питання на сесію, приймати рішення. Ми не допустимо того, аби землі були незайнятими. Будемо вивчати, подивимося, які функції можуть виконувати, пропонуватимемо бізнесу на них щось створювати, аби з’являлися нові робочі місця, щоб усе приносило користь громаді», – розказує про подальші дії голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк.

Неля Петрус, секретар Полянської ОТГ, зауважує, що після підписання акту передачі земель у громади виникне багато нових завдань. «Думаю, тепер за нами встановлення чітких меж, де ті земельні ділянки, – зауважує вона. – Загальна площа є, а де вони, у якому стані – треба розібратися. Чіткого господаря земель не було: це і мешканці громади, і Лісфонд. Зараз ділянки у захаращеному стані. Тепер у нас буде багато роботи, аби привести ті землі, чіткі межі, до порядку, щоб люди могли користуватися».

«Нинішня передача сільськогосподарських земель з державної у комунальну власність об’єднаних територіальних громад – давноочікувана, – прокоментував подію Іван Дем’янчук, директор Закарпатського ЦРМС. – Власне, ми на це очікували, відколи відповідне рішення було прийнято Кабінетом міністрів України. Це дуже важливий крок для подальшого розвитку наших ОТГ. З часом у громад стає все більше повноважень, тому й можливостей заробляти кошти до бюджету вони повинні отримувати більше. Крім того, можливість користуватися власними землями, я в цьому впевнений, стане суттєвим стимулом для необ’єднаних громад все ж таки розпочати процес об’єднання. Держава демонструє, що не збирається відмовлятися від того, що обіцяла громадам, і дійсно прагне, аби українські ОТГ стали багатими й процвітаючими. Щоб передати землі громадам, до Верховної Ради України вносили кілька законопроектів, але всі вони з тих чи інших причин прийняті не були. Тому уряд зумів знайти механізми, щоб розпочати процес передачі без участі парламенту. Сьогодні ми насправді побачили децентралізацію у дії».

07.06.2018 - 14:52 | Переглядів: 11730
Закарпатські ОТГ отримають в комунальну власність 1300 гектарів сільськогосподарської землі

Відео:

Приєднані зображення:

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...