Село, що оживає: як Воскресенська громада живе після об'єднання

Село, що оживає: як Воскресенська громада живе після об'єднання

Воскресенська територіальна громада – в числі перших шести ОТГ Запорізької області, які з'явилися в результаті реформи децентралізації. У жовтні 2015 року громада провела вибори голови і об'єднала чотири села Пологівського району: Воскресенку, Кінські Роздори, Магедове і Лозове. Сьогодні сільський голова проводить екскурсії по відремонтованим будинкам культури, школам і дитячим садкам: за три роки у селах зробили стільки, скільки не змогли за 20 років незалежності України. Як живе нове українське село – з грошима і повноваженнями?

Децентралізація збільшила бюджет громади в декілька разів – сьогодні він сягає 38 мільйонів гривень. За три роки Воскресенська громада отримала більше 15 мільйонів гривен державної субвенції з бюджету на розвиток інфраструктури ОТГ.

«Ще з 2008-го року наше село одним з перших в області почало реалізовувати проекти програми ЄС/ПРООН. За тими програмами ми відремонтували каналізацію, водогін і багато чого іншого. Люди побачили успішні результати нашої роботи. Певною мірою, це була підготовка сьогоднішньої реформи», – розповідає сільський голова Микола Гузенко. Він з 2006-го року очолює Воскресенку, а до цього – 20 років був головою колгоспу.

«Запропонували людям об’єднатися, і вони погодилися. Ми стали однією з перших громад в області і єдиною громадою в районі. Тепер спільно з людьми ми вирішуємо, куди і як витрачали наші гроші. Цього року виділені кошти на реконструкцію парку у Кінських Роздорах: ми вивчили думку людей і отримали підтримку цього проекту. Наші люди задоволені змінами».

 «Є такі ОТГ, де все спрямовано на розвиток центру, а про менші села забувають. У нас не так»

У складі громади – декілька сіл, а тому тут «покращення» намагаються робити по всій території одночасно і паралельно. «Є такі ОТГ, де все спрямовано на розвиток центру, а про менші села забувають. У нас не так», – кажуть керівники громади і перераховують: «Як ремонтуємо школи, дитячі садки, будинки культури чи амбулаторії – робимо це і в Кінських Роздорах, і в Воскресенці».

 

Дитячі садочки

 

Дитячий садок у селі Кінські Роздори розташований у будівлі 1900-го року, в якій колись працювала земська школа. У минулому році тут замінили покрівлю, вікна і двері, встановили паркан. На все це з бюджету громади витратили трохи більше 800 тисяч гривень. Раніше – облаштували дитячий майданчик.

«Незадовго до утворення громади тутешній дитсадок планували закрити – було всього 4 дитини, – розповідає завідувач ДНЗ «Дзвіночок» Юлія Євтушенко, – Сьогодні тут у двох групах навчаються 30 дітей. Батьки поспішають записати своїх дітей в дитячий садок. В черзі – вже 10 малюків».

У другому дитсадку громади – Воскресенському ДНЗ «Джерельце» минулого року 1,2 мільйона гривень витратили на капітальний ремонт санітарних кімнат, заміну сантехніки, відновлення системи опалення. Гордість громади – це система теплої підлоги.

 

Будинок культури

 

Будинок культури у Кінських Роздорах на момент створення громади не функціонував вже багато років. Занедбана будівля 1906 року, в якому колись працював банк, не витримала випробувань часом: у БК провалився дах. З часом від великого приміщення залишилися лише стіни та фундамент.

У 2016-му за гроші з місцевого бюджету розпочали капітальний ремонт сільського клубу: змінили вікна і двері, відновили покрівлю, зробили актову залу, велику сцену для виступів. Менш ніж через рік, роботу БК було повністю відновлено: сьогодні тут проходять всі сільські заходи. Наприклад, нещодавно у Кінських Роздорах шукали «Міс Роздорівчанку». У переповнений зал селяни приходили з власними стільцями:).

Єдине, у будівлі задля економії не відновлювали систему опалення. Для цього в холодну пору року за день-два до проведення свят вмикають обігрівачі. Кажуть, цього вистачає для комфортного перебування.

На зеленій ділянці поряд з будинком культури – жителі Кінських Роздор вирішили створити парк відпочинку. Таку роботу місцеві керівники заклали на майбутній рік-два. Необхідні проектні роботи вже виконані, початок реконструкції запланований на цей рік.

Другий відновлений будинок культури працює у центрі Воскресенки. Утеплення, нова покрівля, енергоефективні вікна, відремонтована сцена та зала – це сьогодення запорізького сільського клубу. У гуртках займається чимало дітей, а на свята в будинку культури збираються всім селом на різноманітні заходи.

Один із проектів ЄС/ПРООН, який вдалося втілити у життя у Кінських Роздорах – створення кооперативу «Злагода». Тут, як вже писав 061, з допомогою проекту ЄС/ПРООН у селі створили кооператив: тут працює виробництво паливних брикетів, а також продуктів харчування – круп, макарон та консервів.

 

Школи

 

Самостійність громади дозволила нарешті зробити необхідне оновлення у сільських школах – Кінськороздорівському та Воскресенському навчально-виховному комплексах.

У Кінськороздорівському НВК – єдиній школі села – навчається 207 школярів та 34 вихованців дитячого садочка. Результат реформ для цієї школи можна побачити з вулиці – всі вікна закладу, окрім майстерні, замінили на енергоефективні. Минулого року в НВК встановили котли на альтернативному паливі.

До речі, задля економії модернізували систему опалення і в сусідньому навчально-виховному комплексі, а у меншій Воскресенській школі І-ІІІ ступенів встановили газовий модуль.

Гордість та особливість школи – це шкільний музей народознавства, створений у 2012-му році. Найстарішій скрині у фойє на третьому поверсі – 140 років. На ній зберігся справжній петриківський розпис.

Кабінет інформатики з новою технікою з’явився минулого року. Комп’ютери придбали за гроші з державної субвенції, плазмовий сучасний телевізор та нові меблі купили сільські меценати.

У 2016-му році придбали шкільний автобус для Кінськороздорівського НВК, у 2017-му – для Воскресенського (витратили 1,7 мільйона гривень). Цьогоріч – запланована купівля ще одного автобусу.

В громаді відремонтували найгірші ділянки дороги. Асфальт був настільки розбитим, що водії маршруток вже відмовлялися там їхати

У Воскресенському НВК навчається 297 школярів, ще 25 дітей виховують у двох групах місцевого дитсадочка. За останні два роки силами громади в школі замінили всі вікна і двері на енергоефективні, зробили ремонт каналізації та системи опалення, збудували новий водогін.

У школах Воскресенки оновили обладнання у харчоблоках: і в місцевій школі І-ІІІ ступенів, і в навчальному-виховному комплексі.

Крім того, сільська влада збирається збудувати для двох найбільших шкіл громади нові футбольні майданчики. Після цього в Воскресенській ОТГ будуть думати про створення опорної школи.

У відремонтованому минулого року приміщенні адміністрації Воскресенської громади вже працює центр адміністративних послуг

«Завдяки децентралізації стали можливими всі ті досягнення, які у нас є на сьогодні. Збільшення бюджету та державні субвенції дали змогу розвиватися, – каже керівник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Олександр Лазаренко. – Це великі ремонти дитячих садків, сільських будинків культури, закупівля автобусів. Минулого року ми почали робили в селах освітлення, подекуди заасфальтували дороги, провели для жителів Воскресенки 40 кілометрів водогону, відремонтували амбулаторії. Все це – завдяки децентралізації».

Наприкінці 2018-го року за графіком Кабміну Воскресенська громада має отримає право розпоряджатися землею за межами громади. Першою такою в Запорізькій області стала Смирновська громада. Після цього, місцева влада зможе отримувати більше грошей до бюджету і виділяти земельні ділянки, приміром, АТОвцям. Для цього зараз громада витрачає гроші на створення генерального плану. Минулого року лише на топографо-геодезичні роботи витратили приблизно 1,2 мільйона гривень.

«Щоб навести порядок, треба терпіння та витримка Тоді все буде добре», – підсумовує сільський голова Микола Гузенко.

Область:

Запорізька область

Громади:

Воскресенська територіальна громада

Джерело:

"061.ua"

Поділитися новиною: