Законом про приєднання громад до великих міст скористаються усі, хто дбає про розвиток своїх територій, - В’ячеслав Негода

Прийнятий 3 квітня цього року закон про приєднання громад до міст обласного значення відкриває нові можливості для розвитку територій і для децентралізації в цілому.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ефірі Українського радіо.

«Чому містам і прилеглим селам варто об’єднуватися? Жителі навколишніх з містами сіл працюють здебільшого в місті, користуються там освітніми, медичними та іншими послугами, транспортом, інфраструктурою. При цьому місто і села – різні юридичні особи. Отже виникають питання з фінансуванням спільної інфраструктури, послуг, доріг, транспорту і так далі. Об’єднання в одну потужну громаду, з одного боку, підтягне приміські території до рівня життя і послуг, які надаються в місті, а з іншого боку, дасть містам додатковий ресурс, території, на яких можна розвивати бізнес, туризм, інші послуги. Отже тут є взаємна вигода», - впевнений В’ячеслав Негода.

Основна задача цього законопроекту – дати можливість містам і прилеглим селам та селищам спільно розвиватися, ставати економічно сильними, здатними разом ефективно вирішувати усі проблеми, які виникають на їхній території, надавати мешканцям доступні послуги високої якості.

«В законі передбачена спрощена процедура об’єднання міст з навколишніми громадами – без проведення позачергових виборів. Це і політично, і економічно доцільно. Ми розуміємо, що великі міста не дуже зацікавлені в міжвиборчий період йти на позачергові вибори. Тому, звичайно, вони не мотивовані до повної процедури об’єднання. Закон про приєднання цю перешкоду знімає», - вважає В’ячеслав Негода.

При цьому він наголосив на добровільності процесу приєднання. «Дехто починає спекулювати на цьому, але важливо розуміти, що рішення про приєднання добровільно приймається і містом, і громадою, що приєднується. Ніхто не має права змушувати до об’єднання. Це має бути свідоме, економічно обґрунтоване рішення усіх учасників», - сказав перший заступник Міністра.

На його думку, невигідним об’єднання в фінансовому сенсі бути не може. Усі об’єднані громади отримують більше можливостей, більше ресурсів, а також підтримку держави, увагу інвесторів та міжнародних проектів. А от у сенсі збереження посад чиновників це дійсно може декому не подобатися.

«Усі очільники громад вже зрозуміли вигоди від об’єднання. Маємо досвід перших міських об’єднаних громад. Там і сільські, і міські жителі отримують якісніші послуги, мають кращу інфраструктуру, дороги і так далі. Довіра до місцевої влади там значно вища. Тому для керівників громад, які дійсно дбають про розвиток своїх територій, цей закон – шанс зробити свою громаду успішною. Там, де думатимуть лише про посади, - втрачатимуть час і можливості», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він також наголосив, що найбільше зацікавлені в об’єднанні самі жителі міст і сіл, бо отримають якісніші послуги і ефективне управління своїми громадами. «Отже мешканці теж мають підштовхувати місцеву владу до такого рішення. Вони повинні думати про те, в якій громаді житимуть, а не про те, чи комфортно голові й депутатам на своїх посадах», - сказав перший заступник Міністра.

Нагадаємо, 3 квітня 2018 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, який дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення.

12.04.2018 - 13:18 | Переглядів: 16175
Законом про приєднання громад до великих міст скористаються усі, хто дбає про розвиток своїх територій, - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода приєднання

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...