Регіони будуть оцінюватися по двом ключовим показникам, - Зубко

Децентралізація – найуспішніша з усіх впроваджуваних реформ в Україні. Вона має найбільшу довіру й підтримку з боку суспільства, громадян, а також міжнародної спільноти. І сьогодні ми зібралися на розширеній урядовій нараді обговорити ключові питання і завдання щодо впровадження реформи децентралізації на поточний рік та майбутнє.

Про це на розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку за участю Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, представників Уряду, голів ОДА, міськрад і ОТГ заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Реформа децентралізації і державна політика, яку ми впроваджуємо в її рамках, має одну мету – розвиток людського потенціалу. Тому я хочу сконцентрувати увагу лідерів обласних рад, голів ОДА, міських голів і ОТГ на двох важливих показниках, за якими буде оцінюватись кожен регіон. Перший — індекс регіонального людського розвитку, який для нас є важливим і базується на основних складових, як здоров’я та довголіття, доступність освіти, гідний рівень життя. Це саме той індекс, який допоможе втримати людей і залучити додатковий ресурс. І другий — індекс конкурентоспроможності регіонів, який визначає здатність регіону створювати привабливе середовище для розвитку бізнесу та інвестицій», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, децентралізація вже формує новий комфортний життєвий простір в регіонах. Створено — 728 ОТГ, проте головний критерій – вже не кількість громад. А якісні показники – скільки людей об’єдналось (зараз понад 6 млн), яку територію охоплюють об’єднані громади в області, скільки проектів реалізовано і яка якість послуг надається. «В нас з’явилось 728 нових лідерів, нових управлінців, які взяли на себе відповідальність за розвиток своїх громад, а відтак і всієї країни. Але найбільше нас хвилюють 152 райони з 468, де не створено жодної ОТГ. Тож, найперше  завдання — закрити цю «білу пляму». І це ми маємо зробити з вами разом», — підкреслив Зубко.

Серед ключових завдань на поточний рік і перспективу, Віце-прем’єр також назвав – прийняття парламентом маршрутної карти з 17 децентралізаційних законів, створення сучасних ЦНАПів, Нового освітнього простору, Центрів безпеки громадян, сучасних амбулаторій, дитячих будинків сімейного типу тощо.

«Для реалізації цих проектів передбачена – потужна державна підтримка розвитку громад, яка зростає щороку. І якщо порахувати її за різними показниками, то виходить понад 37 млрд грн. Додати до цього 192 млрд місцевих бюджетів. Тож їх впровадження – цілком реальне завдання», — зазначив урядовець.

05.04.2018 - 13:56 | Переглядів: 11264
Регіони будуть оцінюватися по двом ключовим показникам, - Зубко

Теги:

Геннадій Зубко регіональний розвиток

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...