Як на Вінниччині змінюються села: досвід Вороновицької об’єднаної громади

У Вороновицькій ОТГ створені унікальні для сільських громад структури: муніципальна міліція, Центр надання адміністративних послуг, комплекс очисних споруд, газодимозахисна служба. В об’єднаній територіальні громаді, до якої входить селище міського типу Вороновиця і село Комарів активно будують водогони, стелять асфальт, освітлюють вулиці. Почали відновлювати стару каналізацію і прокладати нову мережу. Мешканцям видають пільгові проїзді квитки, а дітей безкоштовно страхують. Планують найближчим часом встановити камери відеоспостереження на вулицях, закупити обладнання для видачі паспортів громадянина України у вигляді ID-картки і встановити сміттєсортувальну лінію. За прикладом Вінниці, цього року на сайті запрацює форма електронних звернень. Має селище і туристичний об’єкт – у Вороновиці за кошти ЄС відновили палац Грохольських-Можайських.

Журналіст Вінниця.info побував у Вороновицькій ОТГ і поспілкувався з селищним головою та місцевими мешканцями, аби дізнатися, як змінилось їх життя за останні два роки, відкоди вони утворили об’єднану територіальну громаду.

Палац Грохольських-Можайських

 

Палац було побудовано в стилі раннього класицизму в 1770–1777 роках. Триповерховий об'єм палацу є центром композиції маєтку. Визначна історична і архітектурна пам'ятка садибної архітектури розташована на найвищому пагорбі місцевості.

Тривалий час зовнішній вигляд пам’ятки був у дуже занедбаному стані, тому у 2017 році була зроблена реставрація фасаду приміщення. Наразі в палаці розташований музей авіації і космонавтики, музей місцевого бандуриста Володимира Перепелюка, музична школа, бібліотека, проводяться різні гуртки для мешканців, людей поважного віку навчаються комп’ютерної грамотності.

«Значну частину коштів для реставрації палацу виділено Євросоюзом. 265 тисяч євро було європейських грошей, 20 тисяч євро виділила обласна адміністрація, 5 тисяч євро дала райрада і 5 тисяч євро давали ми. Гроші пішли на реконструкцію фасаду, заміну вікон і дверей, всередині жодні роботи не проводилися», - каже Вороновицький селищний голова Олександр Ковінько.

 

Очисні споруди та каналізація у Вороновицькій ОТГ

 

У 2017 році було введено в дію відреставровані очисні споруди. На реалізацію екологічного проекту із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 600 тисяч гривень, з місцевого бюджету на умовах співфінансування 225 тисяч гривень. Старе обладнання фактично не працювало, стоки не очищалися.

«Обладнання повністю автоматизоване, а раніше потрібно було оператору всі функції виконувати вручну. В минулому році був зроблений капітальний ремонт приміщення очисних споруд, закупили нове італійське обладнання. Повністю провели реконструкцію очисних споруд, для того щоб можна було проводити очистку нечистот. Сюди вони стікають з амбулаторії, школи, дитсадка, 5-ти поверхового будинку і ще з центральної частини Вороновиці. До 2017 року очисні споруди не працювали, обладнання було ще 80-х років», - каже директор КП «Надія» Дмитро Нагорний.

У Вороновиці каналізація була і раніше, але не було очистки стоків. Планують відновити частину старої каналізації і розпочати будівництво нової мережі.

 

Водогони

 

Село Комарів, що входить до Вороновицької ОТГ орієнтовно до початку літа повністю буде забезпечене централізованим водопостачанням. Тут в минулому році почали вводити в роботу чотири водогони. За 2-3 роки і Вороновиця, протяжність якої складає 12 кілометрів, буде повністю забезпечена централізованим водопостачанням.

«В минулому році в селі Комарів було збудовано три артезіанські свердловини, одну капітально відремонтували. Прокладено близько 20 кілометрів водогону. Через морози трохи не завершили облаштування. З весни все село буде забезпечене централізованим водопостачанням. В цьому році будемо займатися там асфальтуванням вулиць.

У Вороновиці в 2018-му році планується прокласти до 30 кілометрів водогону. Приблизно  у 500 дворах з’явиться вода. Наразі тут тільки 50% населення забезпечене централізованим водопостачанням», - розповів селищний голова.

 

Вороновицька ОТГ збільшиться

 

До Вороновицької об’єднаної територіальної громади наразі входить селище Вороновиця (близько 6500 людей) і село Комарів (близько 1300 людей). В Комарові обрали старости. Довідки, які люди раніше брали в Комарівській сільській раді, люди можуть отримати і там. Їм потрібно їхати до Вороновиці.

«До Вороновицької ОТГ мають бажання приєднатися п’ять сіл. Ми вже маємо погодження від Марківської та Шендерівської сільрад, вони з Тиврівського району. Марківській сільській раді підпорядковані населені пункти: Марківка, Кальнишівка і Федорівка. До Шендерівської сільради два села: Шендерів і Потуш. Залалом їх близько 800 чоловік.

Люди з цих сіл обслуговуються у нашій лікарні, транспорт теж їздить у Вороновицю частіше ніж у Тиврів. В них вже є погодження сесії про приєднання до Вороновицької ОТГ.

Скоріше за все у серпні або в жовтні будуть проводитися вибори, щодо приєднання цих сіл до ОТГ», - каже прес-секретар Вороновицької ОТГ Тетяна Побережна.

 

Новації мешканців ОТГ: посвідчення пільговикам та страхування усіх дітей

 

Вперше в Україні у Вороновиці для своїх мешканців, які мають пільги створили проїзні квитки які надають право на безкоштовний проїзд у межах населеного пункту та у напрямку обласного центру. Також тут впровадили обов’язкове страхування усіх дітей від народження до 18 років.

«Ми видали 109 проїзних квитків саме по перевезенню учасників АТО, ліквідаторів ЧАЕС і учасників інших воєнних конфліктів. Також видано 27 дитячих квитків для перевезення дітей пільгових категорій. Саме для тих дітей, які їздять у Вінницю на гуртки, навчання. Всі проїзді квитки видавалися безкоштовно. На ці потреби було закладено у 2018 рік 300 тисяч гривень. Наразі використано близько 250 тисяч. Офіційно прийом документів вже призупинений, але будуть розглядатись тільки особливі випадки – наприклад, повернення із зони АТО.

Ми перші придумали таку новинку: 100% дітей громади, які проживають на у нас на території ОТГ отримують безкоштовну страховку від нещасних випадків. Загальна страхова сума складає 32 мільйони гривень», - зазначив Олександр Ковінько.

 

Дороги і освітлення. Експеримент заради об’єднання жителів

 

Будівництво доріг є пріоритетним завданням для об’єднаної громади. У 2017 році у Вороновиці 4,5 кілометрів доріг було прокладено і капітально відремонтовано таку ж кількість. У цьому році планується заасфальтувати до 5 кілометрів.

«Для Комарова 2018 рік визначено роком асфальтування. Після будівництва водогонів планується, що буде прокладання нового асфальтного покриття на деяких вулицях. Загалом там є 12 вулиць, всі вони вже освітлені.

Ми започаткували такий експеримент, щодо вулиць: у селищній раді не визначають, яку будуть вулицю асфальтувати. Це залежить від того, як люди самоорганізуються, приберуть дерева, будматеріали. Вулиця має бути повністю чистою. Спеціальна комісія перевіряє, якщо виконані усі вимоги, то її ставлять у чергу на асфальтування. Хочемо започаткувати конкурс «Краща вулиця» і «краща садиба», щоб підтримувати рівень чистоти», - каже прес-секретар Вороновицької ОТГ Тетяна Побережна.

 

Сміттєзвалище

 

В 2-х кілометрах від Вороновиці знаходиться сміттєзвалище, там планують встановити сміттєсортувальну лінію.

Зараз в ОТГ для кожної вулиці складений графік і КП «Надія» збирає у визначені дні сміття з вулиць Вороновиці і Комарова. Фізичні особи можуть своїм транспортом безкоштовно звозити сміття на територію, а юридичні особи за окрему платню.

«Ми плануємо купити сміттєсортувальну лінію. Нам потрібна невелика лінія, така, яка буде підходити під наші об’єми. Усі документи ми передали у департамент економіки для того, щоб у співфінансуванні з облдержадміністрацією закупити цю лінію», - каже голова Вороновицької ОТГ.

 

Муніципальна поліція та центр надання адміністративних послуг у селі

 

У Вороновиці в одному приміщенні знаходиться Муніципальна поліція, кабінет дільничного офіцера поліції, створений кабінет для групи швидкого реагування патрульної поліції, КП «Надія». На першому поверсі - центр надання адміністративних послуг.

Пожежно-рятувальна частина була і раніше в населеному пункті з двома пожежними автомобілями. А у листопаді 2017 році в частині відкрили підрозділ газодимозахисної служби. На це з району бюджету було виділено 150 тисяч гривень, з бюджету Вороновицької об’єднаної територіальної громади виділено 120 тисяч гривень. За ці кошти закупили апарати захисту органів дихання, маски та спеціальне компресорне обладнання.

«Нам подарували газодимозахисне обладнання. До цього нам потрібно було при пожежі повзцем заходити у будівлю, шукати постраждалих. Це забирало час і менше давало шансів на врятування людей, тому що пожежний не міг знаходитися у непридатному для дихання середовищі довго. А з вводом нової газодимозахисної служби збільшилися шанси у населення на порятунок і збільшився набагато захист самих пожежних від ураження чинників пожежі. Загалом на наш підрозділ виділили 6 балонів» - каже заступник начальника пожежної частини Вороновиці лейтенант служби цивільного захисту Лученко.

В квітні 2017 року відкрився центр надання адміністративних послуг. Там працює керівник, два адміністратора і один реєстратор. Тепер мешканцям ОТГ не потрібно їхати у Вінницю для оформлення різних документів. Найближчим часом планують розширити перелік послуг, щоб люди могли оформити  паспорт у вигляді ID-картки на місці, а не у Вінниці. Наразі готують пакет документів для проведення тендеру на закупівлю відповідного обладнання.

Муніципальна поліція займається в ОТГ благоустроєм. Поки що на посаді працює одна людина. По мірі збільшення громади відбуватиметься набір нових співробітників.

 

Децентралізація зробила села багатшими

 

«Ми маємо всі податки в себе, вірніше 60% ПДФО. Вони залишаються у нас на розвиток громади. В минулому році ми отримали інфраструктурну субвенцію це був 1,2 млн. гривень.

В цьому році 900 тис. гривень. Ці гроші ми витратимо на дороги в селі Комарів», - каже О. Ковінько.

На території громади функціонує приватне підприємство «Михалич і Ко», фермерське господарство «Одарочка», елеватор, пилорами. Найбільше людей - 177 чоловік працює на підприємстві «Михалич і Ко». Елеватор забезпечує робочими місцями близько 100 людей. Частина людей їздить у Вінницю, незначна частина людей працює у новостворених відділах освіти, фінансовому відділі, соціальному, земельному, організаційному, загальному.

 

Школи і дитсадки

 

У Вороновиці є два дитячі садочки: «Ромашка» (159 дітей) та ДНЗ «Веселка»(95 дітей). У школі навчається 1 679 дітей. В селі Комарів – навчально-виховний комплекс, в якому 102 дитини.

Оскільки територія ОТГ досить велика, то дітей у школу возять три автобуси. Всі заклади культури підключені до Інтернету. В Комарівській НВК замінили освітлення, вікна, придбали спортивний інвентар. Школа та НВК працюють на твердопаливних котлах. У Вороновицькій школі після об’єднання закупили новий посуд, придбали 14 комп’ютерів і облаштували комп’ютерний клас, оновили спортивний інвентар. З червня дітей до дитсадка реєструватимуть через електронну чергу.

 

Відеоспостереження

 

У Вороновицькій ОТГ почали монтаж вуличного відеоспостереження. Камери встановлять від початку Вороновиці до Комарова, у місцях найбільшого скупчення людей. Так як через селище проходить дорога міжнародного значення М-12, для безпеки жителів важливо облаштувати населений пункт сучасною системою відеоспостереження з камерами, які розпізнають номерні знаки.

 

Чи змінилось за останні три роки життя звичайних людей

 

«Після того, як ми стали ОТГ я бачу тільки позитивні зрушення. У нас прокладають асфальт, воду починають вести у Вороновиці, в Комарові майже скрізь є вода. З’явився швидкісний Інтернет. До цього дороги були дуже погані. Я сам водій мопеда, постійно боровся з велетенськими ямами, а зараз краса… Почали добре комунальники чистити вулиці від снігу. Ви, знаєте, у нас люди навіть стали більш дружніші, активніші, їх стало хвилювати те що робиться навколо», - каже 28-річний місцевий житель Вороновиці Ростислав Цупор.

«Дуже приємно, що наш голова дослухається до мешканців. Зміни у нас є і з кожним днем у нас стає все комфортніше жити, працювати. В ОТГ налагоджена система збирання сміття, проводиться ремонт доріг по вулицях. Велику увагу приділяють нашим дітям. Вперше за всі роки для наших діток було зроблено Резиденцію Діда Мороза. Нещодавно були надано автобус для перевезення школяриків. Зміни є і будуть. На все потрібен час», - зауважує Ірина Кухарчук, працівниця Ощадбанку.

«Живу у Вороновиці майже 30 років. Дуже зручно що у нас відкрився центр надання адмінпослуг і тепер не потрібно їхати у Вінницю. Для місцевих створили комфортні умови, усі довідки можна отримати на місці. Я б навіть сказав, що за останній час покращилися умови у всьому, у нас стало на вулицях чистіше, дороги заасфальтували, воду провели…», - каже 61-річний Степан Герасимович.

Область:

Вінницька область

Громади:

Вороновицька селищна об’єднана територіальна громада Вороновицька територіальна громада

Джерело:

Вінниця.info

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...