В Одесі обговорили проекти транскордонного співробітництва

Об’єднані територіальні громади Одещини на сьогодні є локомотивами у створенні інститутів розвитку та вже мають позитивний досвід участі у різноманітних проектах. Про це під час Конгресу проектних ініціатив в Одесі 16 березня заявив Віктор Бондарук, радник з питань регіонального розвитку  Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

За його словами, гарним прикладом можуть слугувати Балтська, Красносільська і Біляївська ОТГ, які вже мають чимало виграних на різноманітних конкурсах проектів. Крім того, завдяки децентралізації на місцях з’явилося серйозні інструменти для участі у масштабних проектах, зокрема й у транскордонних, про що йшлося під час Конгресу.

«Значно зросли місцеві бюджети, тож фінансовий ресурс новостворених громад значно більший, ніж був раніше. Зростає і потенціал людського капіталу: громади отримують більше повноважень і вимушені постійно покращувати якість управління. Все це є позитивними факторами, використавши які, можна рухатися вперед та готувати проекти, пов’язані з вирішенням важливих питань», - впевнений радник.

Він також звернув увагу учасників на те, що транскордонне співробітництво – це не тільки торгівля і бізнес-зв’язки, а й спільне вирішення проблем, котрі існують в країнах-учасницях:

«Всі ми знаємо, що в наших прикордонних селах, в Бессарабії зокрема, вже багато років існує дуже серйозна, болюча проблема безробіття. Можна сказати, що безробіття – це інфекція сільських громад. Молодь виїжджає, села пустіють, тож про який розвиток може йтися? Але, гадаю, це не лише наша проблема, а й, наприклад, сусідніх невеликих румунських населених пунктів. І якби вирішення проблеми безробіття стало одним з пріоритетів у транскордонних проектах, я був би прихильником того, щоб він був спрямований на сільські території», - зауважив В. Бондарук.

Зазначимо, що під час Конгресу відбулася презентація можливостей транскордонного співробітництва у рамках операційних програм «Румунія – Україна 2014-2020» і «Басейн Чорного моря».

Зокрема, як наголосив у своєму виступі посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану, на сьогодні існує велика практика співпраці Румунії з Одеською, Чернівецькою, Закарпатською областями, а реалізація міжнародного проекту будівництва поромної переправи між Орлівкою (Ренійський район Одеської області) та Ісакчею (Румунія) увійшла у фінальну стадію.

Під час дискусійних блоків за участі українських і румунських дипломатів, бізнесменів, представників влади та вчених учасники Конгресу обговорили співвідношення стратегій регіонального розвитку та пріоритетів чинних програм Європейського Союзу, створення системи ефективної взаємодії для реалізації спільних проектів між місцевими органами влади та громадськими організаціями Одеської області та Румунії, посилення інституційних і технічних можливостей місцевих органів влади для координації та спільного виконання програм сталого розвитку прикордонних регіонів Румунії та України.

20.03.2018 - 08:31 | Переглядів: 8718
В Одесі обговорили проекти транскордонного співробітництва

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...