Інститут старости наближує владу до людей, - В’ячеслав Негода

2459 старост представляють в об’єднаних територіальних громадах інтереси місцевих рад, що об’єдналися і провели перші місцеві вибори. 640 старост або 26% від загальної їх кількості обрані на виборах, решту – голови місцевих рад, що об’єдналися в громади, виконують обов’язки старост. Такими є дані Моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця здійснює Мінрегіон.

Нагадаємо, староста - нова посадова особа місцевого самоврядування, нова інституція, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах були належним чином представлені., а соціальні, побутові та інші потреби мешканців були задоволені.

В окремих об’єднаних територіальних громадах забезпечили посаду старости навіть у тих населених пунктах, де до об’єднання не було окремої місцевої ради. Прикладом є Тячівська ОТГ, що на Закарпатті.

У Мінрегіоні зазначають, що розвиток інституту старости є одним з кроків, який наближує місцеву владу до людей.

«Староста - це більше, ніж посада. Староста – це представник інтересів всіх мешканців села чи селища у виконавчому комітеті ради громади. Це лідер, який дослухається до людей і забезпечує втілення їх бачення розвитку території. І, нарешті, представництво такої кількості старост у виконавчих комітетах рад об’єднаних громад доводить, що побоювання вчорашніх місцевих голів рад залишитися без роботи через об’єднання в громаду, були марними. Хіба що хтось сам не захотів брати на себе відповідальність», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Інформуємо, що для діючих та майбутніх старост на порталі «Децентралізація» працює тематична рубрика «Староста», де публікуються актуальна всебічна інформація з питань діяльності інституту старости. Окрему увагу звертаємо на те, що діє також онлайн-форум для сільських старост об’єднаних громад, розроблений за ініціативи Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Повну версію Моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування читати ТУТ

Теги:

В'ячеслав Негода староста

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....