Конкурс з відбору ОТГ для участі у проекті «Бюджет участі як інструмент розвитку громади»

Західноукраїнський ресурсний центр оголошує конкурс з відбору об’єднаних територіальних громад (ОТГ) для участі у проекті «Бюджет участі як інструмент розвитку громади», який реалізовується за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

До участі в конкурсі запрошуються сільські, селищні та міські об’єднані територіальні громади, які знаходяться на території Львівської, Волинської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської, Житомирської областей.

Мета проекту  -  підвищити рівень  участі громадян ОТГ західної України у прийнятті рішень  через запровадження у цих громадах бюджету участі.

У межах цього конкурсу заплановано відібрати 6 об'єднаних територіальних громад, у яких будуть запроваджені бюджети участі.

Громади-переможниці конкурсу отримають:

  • Експертно-консультаційний супровід для запровадження у громаді бюджету участі;
  • Можливість для трьох представників ОТГ пройти навчання на дводенному семінарі щодо методології запровадження громадських бюджетів участі;
  • Проведення безкоштовного навчання для бажаючих активістів, які планують подати свої пропозиції на конкурс проектів;
  • Зйомку відеопроморолика про громаду, який можна буде використати для просування та промоції ОТГ;
  • Пакет методичних матеріалів.

Допомога, яку надаватиме ЗУРЦ, охоплюватиме комплекс консультаційних, інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів, направлених на  підвищення спроможності жителів громад самим приймати рішення, куди витрачати частину місцевого бюджету, щоб поліпшити життя громади. Очікується, що такий процес  буде закріплений у нормативних документах відповідних ОТГ.

Вимоги до учасників конкурсу:

  • Заявник повинен заповнити аплікаційну форму встановленого зразка;
  • Заявник повинен продемонструвати добру волю та готовність зафіксувати певний відсоток від бюджету ОТГ для реалізації громадських проектів, шляхом подання спільної заявки на участь у конкурсі, яку повинні підписати: голова ОТГ, принаймні троє депутатів місцевої ради та двоє представників активної громадськості  (більша кількість підписантів зміцнює позиції заявки);
  • Заявник повинен гарантувати, у разі відбору відповідної ОТГ, готовність мобілізувати необхідну кількість місцевих жителів та представників ради для участі у навчальних заходах проекту;
  • Заявник повинен надати попередню згоду щодо внесення на розгляд відповідної ради питання про затвердження Положення про бюджет участі;
  • У ОТГ повинен бути наявний веб-сайт, на якому можна розмістити платформу для онлайн голосування за проекти на бюджет участі.

При проведенні відбору перевага буде надана тим 6 ОТГ, які вкажуть найбільш переконливі аргументи важливості реалізації проекту у громаді та зазначать, чи готовий орган місцевого самоврядування громади виділяти із місцевого бюджету кошти на впровадження бюджету участі.

Для участі у конкурсі заявники повинні заповнити анкету встановленого зразка (знаходиться у додатку до цього оголошення) і надіслати її зі сканованою сторінкою з підписами (що підтверджує згоду на участь у проекті) на електронну пошту office@zurc.org з назвою повідомлення «Бюджет участі (вказати назву ОТГ)» до 17.00 30 березня 2018 року.

Процедура відбору учасників:

На першому етапі розгляду, у перші дні після проходження кінцевого терміну подання заявок, здійснюється перегляд поданих анкет щодо їх відповідності технічним вимогам.

На другому етапі проводиться засідання експертної комісії, на якому буде ухвалено остаточне рішення про визначення шести ОТГ- учасників проекту, а також двох-трьох резервних громад, які зможуть замінити когось у випадку непередбачених обставин чи недобросовісного виконання зобов’язань.

Про результати конкурсу його учасників буде повідомлено електронним листом на адресу, яку вони вкажуть в аплікаційній формі, до 13 квітня 2018 року.

У разі додаткових питань пишіть на електронну адресу office@zurc.org. 

Контактна особа: Уляна Волошинівська

Довідка:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності і розвитку «U-LEAD з Європою» спільно реалізується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма надає допомогу у формуванні багаторівневої структури самоврядування у відповідності до потреб населення, створеної на засадах прозорості та підзвітності.

Зокрема, така допомога полягає у посиленні спроможності ключових осіб національного, регіонального та місцевого рівнів впроваджувати регіональну політику та реформу децентралізації, а також у покращенні організації надання адміністративних послуг на місцях на благо громадян України.

Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них.

Будь-який житель може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в його населеному пункті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Процес громадського бюджету формує довіру громадян до місцевої влади та сприяє кращому розумінню процесу управління ОТГ, створює ефективний механізм взаємодії структурних підрозділів органів місцевого самоврядування та жителів громади в бюджетному процесі, а також допомагає у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів громади. Варто додати, що реалізація обраних проектів здійснюється впродовж року, а мешканці здійснюють безпосередній контроль за цим процесом.

 

14.03.2018 - 09:00 | Переглядів: 17689
Конкурс з відбору ОТГ для участі у проекті «Бюджет участі як інструмент розвитку громади»

Приєднані файли:

Теги:

конкурс

Область:

Волинська область Житомирська область Закарпатська область Львівська область Рівненська область Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...