В Мінрегіоні обговорили шляхи розвитку гірських територій

Гірські території Карпатського регіону - Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області, - завжди перебували в зоні особливої уваги держави. Це територія у майже 60 тис. кв. км, з 715 населеними пунктами, переважна більшість з яких – 94% - села. Там мешкають 700 тисяч людей, яким ми маємо забезпечити належну якість життя. Вмотивований  розвиток гірських територій – додатковий потенціал для всієї України. Тож маємо сформувати і впровадити державну політику у відношенні цих територій, яка наблизить виконання стратегії ЄС щодо Карпатського регіону, дасть поштовх вивести гірські райони на якісно новий рівень – розвинути інфраструктуру, туризм, людський потенціал тощо.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час круглого столу «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій: досвід України та ЄС». 

«Ми впровадили нову оцінку щодо регіонального розвитку, яка обчислюється двома індикаторами, це - індекс регіонального людського розвитку та індекс конкурентоспроможності. І застосовуючи їх до моніторингу розвитку гірських територій, ми бачимо значно нижчі показники у порівнянні з іншими регіонами. Для розв’язання проблем, ми бачимо два паралельних напрямки, які мають в комплексі підсилювати один одного. Це – децентралізація та продовження і прискорення об’єднання громад у гірських районах, а також формування нової державної політики розвитку гірських територій через прийняття необхідного законодавства», - наголосив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що в гірських територіях вже є ОТГ: Львівська обл. – 1 ОТГ, Закарпатська обл. – 2 ОТГ, Чернівецька обл. – 6 ОТГ та Івано-Франківська обл. – 10 ОТГ. «Децентралізація та об’єднання дає в першу чергу нову якість послуг у всіх сферах – освіті, медицині, адмінпослугах, безпеці тощо, дає фінансові можливості через ДФРР і субвенції для ОТГ впроваджувати проекти і вирішувати проблеми, які раніше не вирішувались роками. Зокрема, протягом 2015-2017 років у гірських районах  за рахунок ДФРР було реалізовано 111 проектів», - зазначив урядовець.

Геннадій Зубко повідомив, що Мінрегіон розробив законопроект щодо статусу високогірних населених пунктів і надання їм додаткових державних гарантій, який було схвалено Урядом наприкінці минулого року і подано до Верховної Ради. 

«Також для України є позитивним досвід розвитку гірських територій Австрії. Зокрема такі принципи, як просторове збалансування виробничої і соціальної інфраструктури; конкурентність економіки гірських територій; розвиток транскордонних туристичних меж», - зазначив він.

У круглому столі взяли участь: Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер,  Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Сергій Власенко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, представники Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Мінприроди, МОН, Мінсоцполітики, Посольства Австрії в Україні, ОДА та органів місцевого самоврядування, представники Всеукраїнських профільних асоціацій.

Довідково:

Україна 2017 року підтримала ініціативу польської сторони щодо підготовки та впровадження Стратегії ЄС для Карпатського регіону. Ідеться про підписання відповідної Декларації про наміри країн Карпатського регіону. Стратегія сприятиме проведенню скоординованої політики та впровадженню спільних заходів з розвитку регіону, який охоплює територію восьми країн.

Приєднані зображення:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...