Як розвивається ОТГ Асканія-Нова: унікальний край, про який ви чули з підручників географії

Знана на весь світ Асканія-Нова — це не тільки унікальний заповідник з рідкісними рослинами та тваринами з Червоної книги, але й перш за все селище міського типу, де живе більше як п'ять тисяч українців. У 2017-му році Асканію відвідало понад 100 тисяч туристів, проте містечко на цьому майже нічого не заробило. Чому туристи оминають громаду розповів очільник ОТГ Віталій Свінціцький.

Зі ста тисяч туристів ОТГ отримала 2 тисячі гривень

Якщо інші ОТГ країни думають, як затягнути до себе туристів, то Асканія-Нова має іншу проблему. Туристів, які приїжджають у заповідник — безліч, проте вони не залишаються тут надовго. Проблема досить проста. У містечку немає відповідної інфраструктури.

— Заповідник щороку відвідує понад 100 тисяч туристів. Проте, як би це смішно не звучало, міський бюджет від цього отримує не багато. Зокрема, цього року у бюджет надійшло аж 2000 гривень. Вся проблема у тому, що туристи не хочуть залишатись тут на кілька днів. Їм тут більше нічого робити. У нас немає відповідної інфраструктури. Якщо взяти до уваги готелі, то їх тут майже нема, а ті, що є то потребують ремонту і оновлення. Також влітку туристам навіть немає де відпочити. До моря чи найближчої водойми звідси далеко їхати. Тому у майбутньому ми хочемо відкрити басейн, де б туристи могли покупатись, позасмагати і просто залишитись на кілька днів. Також хочемо розвивати зелений туризм, який зараз дуже популярний, — каже Віталій Свінціцький. — У нас є приміщення лікарні, це триповерхова будівля, використовується вона на 5-10%. Там теж ми можемо зробити готель чи центр для туристів. Зараз думаємо, що зробити доцільніше.

Цікавим місцем для гостей може стати Інститут тваринництва, який розташований у центрі містечка. Помилкова думка, що ця установа буде цікавою тільки для вчених, які займаються селекцією.

В приміщенні зберігся старий музей, де лежать експонати та наукові праці з робочого кабінету академіка Іллі Іванова. У цих стінах відомий вчений проводив різноманітні експерименти по схрещенню диких та домашніх тварин.

Зокрема, це були гібрид зебри і осла, зубра і домашньої корови, антилопи і корови, миші і щура, а також миші і морської свинки. Пробував професор схрестити також людину і шимпанзе. Для цього експерименту відбирались добровольці, як чоловіки, так і жінки. Експеримент вченого і досі залишається загадкою для людства. Після смерті Іванова всі документи та матеріали щодо такого схрещування були заховані і суворо засекречені.

Подібних історій в Інституті знають ще багато і можуть переповідати годинами. Проте, не усі туристи знають про це місце.

Головним в Асканії-Новій, звісно ж, є біосферний заповідник. Це найбільший в Європі заповідний степ і одне з семи Чудес країни.

Тут у природних умовах живуть близько 8 сотень різновидів тварин: антилопи, зебри, верблюди, олені, коні Пржевальського, бізони, кафрські буйволи і сайгаки.

У заповіднику кажуть, що попри таку унікальність допомога держави в підтримці мізерна. 

— Оскільки ми маємо статус біосферного заповідника, то ми не можемо розраховувати на міжнародну допомогу. Нами повинна опікуватись держава. Проте, зараз коштів не вистачає. Зокрема, уявіть собі, ми платимо державі гроші за користування водою. Самі цю воду добуваємо і ще й оплачуємо за неї. Без води унікальний парк на території заповідника засохне дуже швидко. Річний бюджет у нас приблизно 18 млн. Цих коштів не вистачає для нормального функціонування заповідника. В середньому нам потрібно десь 39 млн. Для порівняння скажу, що в Польщі знаний Татранський парк отримує від держави в рік 138 млн, — каже директор заповідника Віктор Гавриленко.

У 2018 році в Асканію може приїхати ще більше гостей, оскільки влітку місцеві екологи зробити сенсаційне відкриття. На території Азово-Сиваського національного природного парку, який розташований неподалік Асканії, помітили зграю рідкісних рожевих фламінго.

Орнітологи вважають випадок унікальним, оскільки основний ареал проживання рожевих фламінго – Африка, Південна Америка і Південно-Східна Азія. В Україні їх можна побачити тільки в зоопарках.

Отже, ця подія може збільшити потік туристів, вчених та науковців у цей регіон.

Життя за межами заповідника

Статус об'єднаної територіальної громади Асканія— Нова має тільки рік. За цей час жителі фактично з нуля почали розвивати місцеву інфраструктуру.

Задача у об'єднаної громади не проста. Радянський песимізм місцевих жителів хочуть перетворити на європейський оптимізм. Стратегію громади розробили на сім років. За цей час тут мають змінити абсолютно все. Відремонтувати дороги, налагодити сервіс, відкрити нові майданчики для спорту, покращити медицину, знайти роботу молоді.

У селищі є ті, хто скептично ставиться до нового статусу. Люди кажуть, що купу років Асканія була забута, відтак змінити щось вже нереально. Тим паче зараз, коли на Сході країни триває війна, а Крим, до якого тут рукою подати — анексували.

У розвитку своєї громади впевнений її очільник Віталій Свінціцький, місцеві підприємці, активісти та благодійники.

— Скажу, що після об’єднання бюджет ОТГ склав близько 32 млн гривень. 23 млн це субвенція з держбюджету, в тому числі на інфраструктуру, а також 11 млн власних коштів. Це при тому, що ще два роки тому власний бюджет Асканії був близько 2,5 млн грн, — каже Віталій Казимирович. — Ми почали робити усе з нуля. До того ж оновлюємо не лише Асканію, але й працюємо в селах, які до нас приєднались: садочки, будинки культури, амбулаторії. Вкладаємо гроші в кожне село. Насамперед ремонтуємо дороги, освітлення. До речі, ситуація з освітленням у нас "цікава". Раніше його взагалі не було, проте зараз є. Гроші на матеріали для встановлення опор і купівлю матеріалів виділили з бюджету, а от за освітлення платять люди. Інших варіантів немає.

Віталій Свінціцькій є фанатом футболу. Тут його знають ще й як активного тренера та засновника ФК «Колос» (Хлібодарівка). Команда багато років є гордістю містечка. Зокрема, у 2017 році завоювала кубок області, а Віталія Каземировича визнано кращим тренером Херсонської області. Відтак, очільник ОТГ намагається розбудити спортивний інтерес у місцевої молоді. В громаді з'являються нові спортивні майданчики, ігрові зали, планують створити футбольну академію, де зможуть навчатись діти з сіл.

Найбільше голова ОТГ пишається новим стадіоном, який з'явився у 2017 році. На його відкриття пішло понад 100 тисяч гривень з бюджету. Ще 100 тисяч громада отримала від місцевих підприємців.

— Як ви розумієте виростити чудовий футбольний газон у нашій місцевості не просто. Сіяли траву усім колективом, поливали. Думали, що нам у 2017 році допоможе дощ, але погода була спекотною, полізли бур'яни, з водою були проблеми. Зразу люди почали  говорити, що гроші з бюджету викинули на вітер. Думаю 99% людей не вірили, що тут можна відкрити такий стадіон. Але ми все облагородили і зараз маємо один із кращих, я вважаю, стадіонів у області. Тут ще будуть бігові доріжки, приміщення для переодягання, трибуни, баскетбольний щит. Я хочу, щоб люди зрозуміли, що усе це я роблю не для себе чи своєї родини, а для членів громади, які можуть прийти сюди цілими сім'ями і повболівати чи пограти у футбол, — каже голова ОТГ.

У 2017 в Асканії утворили опорну школу. Це стало ще одним випробуванням для всіх, оскільки доводилось спілкуватись із вчителями та батьками, переконувати у тому, що це гарна ідея.

— У нас навчається 377 дітей. Це місцеві школярі і решту дітей ми привозимо з сусідніх сіл. Відстань не надто велика — це 5-10 кілометрів. Зранку їх забирає автобус і після уроків розвозить додому. Тут діти мають більше розвитку. Наприклад у нас відкрили комп'ютерний клас, клас хімії, є потужна музична школа. Спершу казали, що села без шкіл вимруть, але як пояснити людям, що утримувати сільську школу, де один педагог і один учень не вигідно. У нас так було у одному із сіл. В школі один педагог і один учень, уявіть. Але з часом усе стало на своє місце і зараз діти з охотою ідуть вчитись в опорну школу.

У вільний час місцева молодь може весело провести час у спортивному клубі, який активно підтримують місцеві підприємці та голова ОТГ. У маленькому приміщенні змогли розмістити більярдний стіл, кімнату для боксу, столи для тенісу. У майбутньому заклад можуть зробити і туристичним місцем відпочинку.

Також у сквері мають намір встановити дитячий та спортивний майданчики.  Місце для них вже приготували.

Заробляти на розвиток громади Віталій Свінціцький збирається завдяки інвесторам. Одного вже знайшли. Це підприємець, який готовий на території ОТГ облаштували сонячні батареї. Ставитимуть їх на землі, яка вже не придатна для використання.

Також громада співпрацює з фермерами, які орендують тут поля.

У 2018 році в громаді планують почати сортувати сміття, побудувати нові очисні споруди, встановити котельні на альтернативних видах палива та встановити енергозберігаючі вікна та двері у навчальних закладах та амбулаторіях.

— Хочемо повністю відмовитись від газу і замість газових котлів переходимо на тверде паливо. Також у нас на території є багато фермерів, які вирощують сою і соняшник. Залишки від цих рослин пресуються, переробляється і теж ми це можемо спалити. Зараз у нас багато роботи, але головне, що ми почали ці зміни і, вважаю, що скоро нашу громаду чекає успіх, — каже Віталій Свінціцький.

09.02.2018 - 11:24 | Переглядів: 13318
Як розвивається ОТГ Асканія-Нова: унікальний край, про який ви чули з підручників географії

Область:

Херсонська область

Громади:

Асканія-Нова селищна об’єднана територіальна громада Асканія-Нова територіальна громада

Джерело:

"Доба"

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...