Як територіальна громада виграла суд у супермаркету

У невеличкому місті Вільнянськ Запорізької області з’явилася проблема. У центрі міста почастішали випадки правопорушень. Поліція нічого не могла вдіяти. Нетверезі люди скоювали напади на перехожих та вчинили низку актів вандалізму, що, врешті решт, почало обурювати громаду. А тут ще й магазин однієї з всеукраїнських мереж продуктових супермаркетів почав просити у виконкому дозвіл на цілодобову роботу, що фактично означало цілодобовий продаж алкоголю.

За твердженням місцевої влади, такий дозвіл міг погіршити ситуацію, адже цілодобовий доступ до алкоголю збільшує ризик злочинних дій. Особливо вночі.

Виконавчий комітет Вільнянської міської ради надав дозвіл на роботу супермаркету з 5 ранку до 12 ночі.

Представникам бізнесу такий підхід не сподобався і вони звернулися до суду. Баталії тривали два роки. Справа пройшла від районного суду до Вищого адміністративного. Зрештою, Вищий адміністративний суд України у січні 2017 року поставив крапку в цій історії та став на сторону міської ради та громади міста.

За словами начальника юридичного відділу виконкому Дмитра Гапанюка, важливим фактором, що допоміг виграти цю справу, стала участь у шведсько-українському проекті «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», що реалізується Академією Фольке Бернадотта та фінансується Шведським агентством з міжнародного розвитку та співпраці (Sida). Адже в рамках проекту учасники мали змогу пройти навчання від партнерів програми, провідних юристів – фахівців Національного університету «Києво-Могилянська академія» і, зокрема, отримати інформацію про подібні судові справи та успішні історії захисту прав громади.

«Завдяки участі в проекті, я тепер можу більш якісно вести підготовку судових процесів і спонукати органи судової влади приймати рішення на користь територіальної громади», зазначає Дмитро Гапанюк.

Примітно, що свою позицію Дмитро Гапанюк обґрунтовував нормами, передбаченими у статтях 19, 140 та 144 Конституції України, у яких закріплено принципи верховенства права.

P.S. Наразі стало відомо, що супермаркет готується позмагатися за цілодобовий режим роботи вже у Верховному Суді країни.

06.02.2018 - 16:40 | Переглядів: 10856
Як територіальна громада виграла суд у супермаркету

Область:

Запорізька область

Громади:

Вільнянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...