На Чернігівщині обговорили, як краще організувати роботу ради громади

17 січня у Городнянській міській раді відбувся семінар «Організація роботи ради ОТГ після перших виборів», що його організував Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Участь у семінарі взяли представники Городнянської міської та районної рад, депутати новоствореної громади, члени виконавчого комітету.

Чернігівський ЦРМС надає громадам та органам місцевого самоврядування інформаційну, методичну та експертну підтримку задля розвитку сільських територій та впровадження реформи децентралізації. Особлива увага під час навчання була приділена питанням організації діяльності ради та постійних депутатських комісій, формування виконавчого комітету та структури громади, кадрової реорганізації та передачі бюджетних установ та закладів, їх майна до комунальної власності, а також першочергових заходів ОТГ для забезпечення сталого бюджетного процесу.

На важливості інвентаризації майна та ресурсів наголосила радник з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС Людмила Чабак: «Треба провести облік всього того, що має громада: земля, майно, інфраструктурні об’єкти. Це потрібно зробити для того, щоб розуміти, чим Ви розпоряджаєтеся та якими ресурсами володієте».

Радник з питань фінансів Олександр Мельник наголосив, що створення громади – це в першу чергу можливість для ОТГ залучати фінансові ресурси та більш ефективно і раціонально їх використовувати. Також він підкреслив доцільність та необхідність створення фінансового відділу. «Створення цього підрозділу розвантажить голову громади, який є фігурою політичною і, якщо займатиметься ще і фінансами, може зазнати тиску з боку опонентів або прихильників. А по-друге, фінансовий відділ – це стабілізаційний орган, який має працювати, незважаючи ні на які перешкоди», - зазначив експерт.

Депутат новообраної Городнянської міської ради Олена Яцечко наприкінці семінару поділилася враженнями: «Такі навчальні заходи дуже потрібні, адже інформація подається структурована, чітка та зрозуміла. І головне саме та, яка потрібна в даний момент і відповідає потребам аудиторії. Нас обрали депутатами, але ж автоматично знання не з’являться. Треба вчитися і вчити».

Аналогічні тематичні семінари з організації роботи громади після перших виборів проводяться командою Чернігівського ЦРМС у інших громадах області: Варвинській, Височанській та Линовицькій.

18.01.2018 - 11:19 | Переглядів: 8982
На Чернігівщині обговорили, як краще організувати роботу ради громади

Приєднані зображення:

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...