Там, де люди виявили бажання об’єднатися в громаду, маємо всебічно підтримати їхнє рішення, - В’ячеслав Негода в Маріуполі

Донеччина характеризується високою активністю органів місцевого самоврядування і громадян у реформуванні місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зокрема у процесі добровільного об’єднання територіальних громад. Про це в Маріуполі в ході урядового візиту до Донецької області сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що позитивно відобразилася на регіоні фінансова децентралізація. У 2017 році надходження власних доходів місцевих бюджетів області зросли на 1,8 млрд грн порівняно з відповідним періодом 2016 року (з 6,8 млрд грн до 8,6 млрд грн). Приріст склав більше 26%.

«От, до прикладу, доходи бюджету Маріуполя, де ми зараз перебуваємо, склали понад 2 мільярди гривень. Зростання - на 400 мільйонів гривень у 2017 році, якщо порівнювати з 2016 роком. 6,6 мільйонів гривень Маріуполю було спрямовано з Державного фонду регіонального розвитку і більше 53 мільйонів гривень – кошти субвенції на соціально-економічний розвиток. Це колосальні ресурси для розвитку, це ті нові можливості, які надала децентралізація», - поінформував перший заступник Міністра.

Успішно розвиваються і об’єднані територіальні громади, які створені на Донеччині. На сьогодні їх налічується 9. Шість з цих громад сформовані у 2015-2016 роках, 3 – у 2017 році, тому тільки з початку 2018-го перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Власні доходи об’єднаних громад Донеччини, за словами В’ячеслава Негоди, зросли майже вдвічі у 2017 році і склали 471,5 мільйонів гривень.

Держава на формування інфраструктури об’єднаних громад Донеччини спрямувала відповідну субвенцію в розмірі 41,8 млн грн. За рахунок цих коштів громади змогли реалізувати 38 інфраструктурних проекти. Для реалізації розвиткових проектів ОТГ отримали кошти з Державного фонду регіонального розвитку на суму 28,9 млн грн (6 проектів) та кошти субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій у сумі 6,3 млн грн (7 проектів).

«І об’єднані громади, і Донеччина в цілому демонструють сьогодні високу активність у проведенні якісних змін. Вони сьогодні демонструють приклад згуртованості і власною працею доводять, що зміни можливі».

В’ячеслав Негода також прокоментував ситуацію, що склалася у 5-ти об’єднаних громадах Донеччини, які тривалий час очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів. За його словами, на законодавчому рівні, що є компетенцією Парламенту, треба якнайшвидше вирішити це питання.

«В країні вже створено майже 700 об’єднаних громад і ми бачимо, як якісні перетворення всередині громад змінюють свідомість мешканців – вони стають активними учасниками життя громади і спільно творять своє сьогодення і майбутнє, вони відчувають свою відповідальність за рішення, які втілюються. Отримуючи нову інфраструктуру, якісніші послуги, нові робочі місця і ширші можливості для самореалізації, люди в громадах все менше дивляться в бік трудової еміграції, в якій раніше вони вбачали чи не єдиний вихід. Донеччині і Луганщині сьогодні особливо важливо у швидкому часі впроваджувати реформу. Я б сказав, це однин із дієвих способів подолання сепаратистських настроїв. Там, де люди виявили бажання об’єднатися в громаду, маємо всебічно підтримати їхнє рішення, інакше посіється зневіра до реформи», - сказав В’ячеслав Негода.

Довідка

Всі 9 ОТГ Донецької області затвердили місцеві бюджети на 2018 рік своєчасно, відповідно до визначеного законодавством терміну – до 25 грудня 2017 року.

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...