Генетична пам’ять лемків та бойків сприятиме розвитку Званівської ОТГ

Генетична пам’ять лемків та бойків сприятиме розвитку Званівської ОТГ

Званівська громада в Бахмутському районі Донеччини, де значну кількість населення становлять родини переселених лемків та бойків, утворилася в жовтні 2017 році всупереч усім перепонам, які стояли на шляху об’єднання, адже громади не було навіть у перспективному плані.

Місцеві активісти від самого початку були впевнені, що етнічне походження лемків та бойків, яких насильницьким шляхом переселили з Закарпаття до Званівки у середині минулого століття, допоможе Званівській громаді відродитися та розвиватися у майбутньому. Тобто невеличка громада з трохи більше 3 тис. мешканців, але з міцним корінням зможе стати на ноги.

Перші вибори в Званівську ОТГ були призначені на жовтень минулого року, а в останні дні грудня громаду перевели на прямі міжбюджетні відносини з 2018 року.

«Молода громада отримала можливість самостійно керувати бюджетним ресурсом нарівні з районами та містами обласного значення, - зазначає Сергій Івахнін, радник з місцевих фінансів Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою». – Коли Званівка отримає інфраструктурну субвенцію з державного бюджету та додаткові кошти на розвиток з обласного бюджету, тоді буде більш чітке розуміння розвитку ОТГ».

Званівська громада активно продовжує внутрішнє об’єднання, базуючись на етнічному минулому. Наприкінці минулого року в приватній садибі подружжя Тимчаків відкрилася творча майстерня ЛЕМКО-Центру. Місцеві діти та молодь мають можливість відвідувати художню школу, майстер-класи, клуб шахів та настільних ігор, уроки акторської майстерності, українську вільну бібліотеку сучасних дитячих книжок.

Засновником ЛЕМКО-Центру стала громадська організація «Чарівні руни», із залученням грантової допомоги.

«Слово «ЛЕМКО» в назві центру – це не тільки наше етнічне коріння, а перш за все абревіатура: Лемківський екологічний молодіжний культурно-освітній центр, - стверджує Юлія Тимчак, одна з організаторів об’єднання. – Це діти, які прагнуть займатися екологією, культурою, освітою, інноваціями в різних сферах життя».

За словами громадської активістки, Україна – це не тільки віночки та червоні шаровари, але й багато цікавих родзинок, які треба показувати світові. Званівська громада, впевнена Юлія Тимчак, це саме та родзинка, яку треба пропагувати, а ЛЕМКО-Центр у цьому допомагатиме.

ГО «Чарівні руни» намагається наполегливо залучати ресурси та кошти на розвиток громади. В 2016 році організація написала 40 проектів, але не виграла жодного гранту. В 2017 році таких проектів було вже 52, а виграти вдалося 11. Один із них – на створення за допомогою донорів молочного кооперативу на території Званівської ОТГ.

Останні роки діяльність лемків та бойків була більше зосереджена на різдвяних світах та традиціях святкування Івана Купала. Віднині громада вирішила йти далі. «У ЛЕМКО-Центрі ми сортуємо сміття, проводимо майстер-класи з народних ремесел, - пояснює  Юлія Тимчак. - Проекти крокують у ногу з часом. Ми розповідаємо селянам про децентралізацію, про альтернативні джерела енергії тощо».

З перших днів нового року в Званівці розпочали створювати власний логотип та брендбук, залучаючи до обговорення усіх небайдужих місцевих жителів.

Молодій Званівській ОТГ уже  вдалося довести свою самобутність: 12 січня 2017 року тут відбудеться обласний фестиваль  «Різдвяні передзвони» - з  вертепами та колядками у Званівку приїдуть творчі колективи з усієї Донеччини.

Взагалі вертепи – це родзинка лемків та бойків, яку вони передавали з покоління в покоління навіть після переселення. Майже 20 років поспіль Андрій Тимчак, чиї батьки також були з числа переселенців, учить дітей та молодь грати вертеп на різдвяні світа. Наразі в Званівці вже шість вертепів, до яких залучені учасники різного віку, два з них – у Тимчаків.

«Ми не акцентуємо, що вертеп – лемківський, наша мета, щоб таке дійство прижилося на Донбасі, - розмірковує Андрій Тимчак. -  Для лемків цілком зрозуміле створення та утримання вертепу. А щоб він їздив до Краматорська, Бахмута, Костянтинівки, виступи мають бути нейтральними».

Родзинкою Званівки стане лемківський вертеп, який розповідає, що відбувалося на території України 2 тисячі років тому. Вже наступної зими в громаді планують провести Лемкофест та показати новий вертеп гостям.

«Десь далеко в горах темних

Нарождалася надія.

Серед лемків прозвучало

Слово дивнеє «месія»  -

ось такі рядки є у вертепі. До речі, у виставі стверджується, що волхви, які несли щедрі дари, були саме з Закарпаття.

Вчити народним традиціям у Званівці готові й навесні, коли заспівають… щедрівки. Адже раніше новий рік розпочинався весною, нагадати про це сподіваються званівці. Діти будуть щедрувати в селі, щоб привітати весну, виказати повагу до предків.

Область:

Донецька область

Громади:

Званівська сільська об’єднана територіальна громада Званівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною: