Будемо переходити до обов’язкової передачі містам повноважень і функцій ДАБІ, - Геннадій Зубко

Ми пройшли той час, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Є місто Хмельницький, Полтава, які відмовились брати на себе ці повноваження – «в них і так все добре». Тому ми будемо переходити до обов’язкової передачі повноважень і функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Лівому берегу».

За його словами, ДАБІ – це орган, який контролює наявність тих чи інших документів. «Водночас органи місцевого самоврядування затверджують проекти землевідводу, виділення або надання в оренду цієї земельної ділянки, разом з місцевим управлінням архітектури визначають “червоні лінії” і обмеження з висотності. Ми вже пройшли стадію, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Тепер варто поставити на цьому крапку», - наголосив Зубко.

Віце-прем’єр зауважив, що наразі реалізовуються концептуальні зміни в сфері забудови. «Ми зробили важливий крок – перехід від категорій складності будівництва до класу наслідків. І цим обірвали корупційну складову між 3 і 4 категоріями. Коли під індивідуальне будівництво береться 20 соток, а на ній будують «свічку». Ми зробили так, що практично по 1-му класу наслідків заходять тільки дійсно малі об’єкти. Все інше – дозвільна процедура, котра передбачає наявність проекту, технічних умов, плану території, містобудівного обмеження», - підкреслив урядовець.

Він наголосив, що будь-яке корупційне рішення попередників щодо забудови може скасувати чинна міська рада. «Громада бачить відсутність інфраструктури, соціальної інфраструктури. У Києві - Київська міська рада представляє її інтереси. Будь ласка, приймайте рішення, скасовуйте дозволи та містобудівні обмеження», - зазначив Зубко.

За інформацією ДАБІ, на цей час повноваження держархбудконтролю отримали 89 населених пунктів. Серед них 21 обласний центр: Луцьк, Маріуполь, Тернопіль, Харків, Херсон, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Ужгород, Одеса, Київ, Дніпро, Суми, Житомир, Черкаси, Сєвєродонецьк, Вінниця, Чернігів, Кропивницький, Миколаїв, Рівне.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...