Розвиток спорту в ОТГ як інвестиція

У Фінляндії вп’ятеро збільшено фінансування спорту і втричі зменшено на медицину, бо вважається, що профілактика ефективніша за боротьбу з наслідками. Такі факти навів Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, під час воркшопу «Розвиток спортивної інфраструктури в ОТГ» 21 грудня. Учасники заходу – представники Запорізької, Херсонської та Донецької областей – обговорили актуальні для об’єднаних територіальних громад питання розвитку спорту, обмінялися досвідом, презентували плани.

«Проведення таких заходів допомагає знайти партнерів, зацікавлених сторін для подальшої співпраці», – зауважив Едуард Гугнін, заступник голови Запорізької обласної ради. – Запорізькій області є чим поділитися щодо обладнання спортивної інфраструктури. Цього року було профінансовано 10 футбольних майданчиків, і 5 з них облаштовують в об’єднаних територіальних громадах. Використовувались кошти Федерації футболу України (50%), обласної субвенції за цільовою програмою розвитку фізичної культури та спорту (20% – по 300 тис. грн на об’єкт) і кошти громад (30%). Таке співфінансування – це фактор співвідповідальності, бо люди розуміють, що це їхні кошти, які варто витрачати на найнеобхідніше. Проте спортивна інфраструктура – це не тільки соціальна сфера, але й інвестування в розвиток. Наприклад, у Мелітополі із занедбаного стадіону зробили придатний для проведення змагань національного рівня. На змагання приїдуть сотні спортсменів, яких потрібно поселити, нагодувати. А це все – гроші, які може отримувати громада».

Веселівська громада вже цього року провела всеукраїнські забіги на 12 і 24 км з учасниками різних вікових категорій. Вкладаючи кошти в розвиток спорту і виховуючи спортсменів, громада робить собі ім’я. Два майстри спорту, чотири учасники чемпіонату України і два учасники серед юніорів з пауерліфтингу, дворазовий призер двох етапів Кубку світу з мас-реслінгу, участь команд ДЮСШ у турнірах з футболу і волейболу – це досягнення на сьогодні. Проте, за словами Михайла Козюри, спеціаліста з питань молоді та спорту Веселівської ОТГ, велику увагу приділяють масовому спорту для людей різних вікових категорій. Тільки цього року побудували два футбольних майданчики. У планах – будівництво універсального спортивного комплексу, частину якого взимку можна буде перетворювати на хокейне поле. Із Державним фондом регіонального розвитку громада вже має досвід співпраці, тому впевнені, що кошти знайдуть. Спорт розглядають і як спосіб об’єднати громаду.

Уже сьогодні працюють над будівництвом сучасного футбольного майданчику в Широківській ОТГ. Займатися на ньому навіть професійно сьогодні вже є кому – існує жіноча команда з міні-футболу «Амазонка». Проте планують, що такі поля будуть при кожній з 6 шкіл ОТГ, бо вважають, що розвивати потрібно насамперед масовий спорт. Також серед планів – відкриття басейну при школі і гуртка авіамоделювання.

А щодо аматорського веслувального спорту та розвитку велоінфраструктури, розглядають їх не лише як способи популяризації спорту, а й як туристичну складову, яка зможе й поповнювати бюджет, і надавати робочі місця та сприяти розвитку малого підприємництва та самозайнятості населення. Велоінфраструктура передбачає не лише створення доріжок через місцеві кургани та ліси, а і стоянки, які будуть облаштовані, наприклад, кав’ярнями.

Проте учасники воркшопу визначили і проблеми, окрім пошуку фінансування на втілення ідей ОТГ. «Є ще одна досить важлива проблема – відсутність кадрів. 84% тренерів вже передпенсійного віку. Це загроза для спорту», – зазначив Едуард Гугнін.

Вихід із цієї ситуації передбачений Концепцією розвитку спортивної інфраструктури в ОТГ Запорізької області, розробленою Запорізьким ЦРМС, – наступним кроком стане спільне з проектом «Відкриті уроки футболу» заснування футбольних секцій в ОТГ Запорізької області. Вже наступного року планується підготувати тренерів для футбольних команд, які у подальшому будуть працевлаштовані в громадах. На сьогодні заявки на участь подали вже 17 ОТГ Запорізької області.

22.12.2017 - 20:09 | Переглядів: 17019
Розвиток спорту в ОТГ як інвестиція

Приєднані зображення:

Теги:

молодь

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...