В 16 регіонах пройшли семінари з питань формування місцевих бюджетів, - маленька частинка проведеної роботи в регіонах фінансовими експертами ЦОР

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International) у 2017 році провели навчання в 16 регіонах України на базі регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування. В навчаннях прийняли участь понад 600 представників об’єднаних територіальних громад (голови та представники фінансових служб) з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Полтавської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Харківської, Черкаської, Чернігівської та Чернівецької областей

Під час семінарів Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації та експерти Світлана Демиденко і Віктор Венцель зосередили увагу на питаннях:

  • формування фінансово спроможних громад;
  • складання та виконання місцевих бюджетів
  • застосування програмно-цільового методу в бюджетному процесі
  • особливостей формування бюджетів на 2018 рік
  • планування дохідної та видаткової частини місцевих бюджетів на 2018 рік.

Учасники семінарів через практичні завдання змогли засвоїти чинне законодавство стосовно складання бюджетних запитів та паспортів, визначення результативних показників бюджетних програм. Також представники громад отримали практичні навички з особливостей використання бюджетної класифікації, планування власних доходів та визначення обсягів міжбюджетних трансфертів, розрахунку обсягів заробітної плати працівників бюджетної сфери, формування штатних розписів тощо.

Обов’язковим елементом семінарів було обговорення проблемних питань, які виникли у представників фінансово-бухгалтерських служб об’єднаних територіальних громад, надання консультацій та методологічної допомоги.

Важливо, що під час семінарів представники ОТГ змогли обмінятися досвідом та налагодити подальшу комунікацію з представниками фінансових підрозділів обласних державних адміністрацій.

Також протягом року експерти Групи фінансового моніторингу ЦОР провели низку тренінгових навчань регіональних експертів з місцевих фінансів Центрів розвитку місцевого самоврядування.

Яніна Казюк зазначила, що це тільки перший етап навчальних семінарів. В 2018 році буде продовжено консультаційно-методичну підтримку регіональних експертів з питань місцевих фінансів та представників громад.

Примітка: Ознайомитися з методичними матеріалами з питань місцевих фінансів можна ТУТ

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...