Підтримка місцевих ініціатив – це те, що може об’єднати громаду і дати їй розвиток, - Сергій Гончар

Експерт з децентралізації Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, Сергій Гончар – про потужний стимул розвитку об’єднаних територіальних громад.

- Як стимулювати молодь повертатися у рідне село і працювати на свою громаду? Актуальна проблема заохочення молоді розвивати своє рідне село набуває особливої нагальності у світлі її сьогоднішнього зв’язку із розвитком новостворених об’єднаних територіальних громад, - констатує Сергій Гончар.- Що може зацікавити молодих людей жити і працювати на своїй малій батьківщині? Як відомо, найбільший свій потенціал людина розкриває у віці до 25 та після 45 років – коли всі її думки не зайняті проблемою активного заробітку коштів для будівництва бази власного добробуту. Як розкрити потенціал людини і спрямувати його у русло розвитку громади? Підтримкою місцевих ініціатив – проектів молодих мешканців громади, що допоможуть їм реалізувати свою мрію, прагнення, суспільно корисне бажання, а громаді, у підсумку - стати більш спроможною і розвинутою.

Отримавши кошти на розвиток сільської майстерні гончарства, музею рідного села, придорожнього кафе з місцевим колоритом чи тому подібні ідеї, молода людина не захоче тікати до міста від можливості втілити свою мрію і здобути самодостатність та перспективи розвитку, що у такому випадку будуть тісно пов’язані із розвитком її громади. Основна відмінність такого конкурсу місцевих ініціатив від  конкурсу проектів громадського бюджету – у тому, що останній не дає прямих можливостей для розкриття потенціалу самої людини. Переконаний, конкурси місцевих ініціатив збирали б десятки проектів уже на 4-5 рік. І саме завдяки цьому наші громади стали б більш індивідуальними і перспективними, а їх люди – більш ініціативними і активними. 

05.12.2017 - 15:01 | Переглядів: 13130

Приєднані зображення:

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...