"Родниковий край": у Полянській об’єднаній громаді хочуть інноваційно-культурний етнопарк

У Полянській об’єднаній територіальній громаді розробили проект сучасного екосферного інноваційно-культурного етнопарку "Родниковий край" з центром в селі Родникова Гута.

Дану ініціативу громада хоче запропонувати Словаччині, щоб реалізувати як спільний Словацько-Український проект. Історично село було закладене словаками-переселенцями і донині зберігає словацьку етнокультурну спадщину в побуті і обрядовості.

Етнокультурним ядром парку має стати нове енергопасивне екоетнопоселення "Родникова Гута" на місці старого села. Інноваційним – Екосферний біоіндустріальний парк, збудований на полонині висотою більше 1000 метрів над рівнем моря, площею близько 54 гектарів. Окрім того, на базі великого лісового масиву з цінними породами деревини та рідкісними рослинами, передбачається створення екологічного лісопарку на площі орієнтовно в  350  гектарів.

Екоетнопоселення має стати взірцем гармонійного поєднання екологічної і етнічної словацької спадщини в сучасному українському обрамленні. Такий підхід, відповідатиме основній меті створення парків, яка, за версією UNWTO (Всесвітньої туристичної організації), якраз і полягає у формуванні високої культури взаємин людини і природи. При цьому будуть відтворені (принаймні в туристично-демонстраційній версії) як історичні, притаманні селу промисли (зокрема, виробництво предметів зі скла), так і нові види інноваційно-орієнтованої діяльності. Вагому роль в формуванні економічної бази просторового розвитку екопоселення та швидкого зростання доходів його жителів відіграватиме будівництво інноваційного геліотепличного біотехнологічного комплексу та місцевого переробного виробництва продукції з екологічно-чистої продовольчої сировини, а також сучасного безвідходного деревообробного виробництва.

Проект має стати однією з найважливіших складових майбутньої Стратегії сталого розвитку всієї об’єднаної територіальної громади. В свою чергу, її успіху сприятиме транскордонна співпраця.

Презентація проекту відбудеться 30 листопада цього року у Поляні в рамках Екофоруму.

Область:

Закарпатська область

Громади:

Полянська сільська об’єднана територіальна громада Полянська територіальна громада

Джерело:

«Ужгород»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...