Парламент прийняв президентський закон про розвиток сільської медицини

Верховна Рада України прийняла закон, поданий Президентом України,  «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» (№7117) у другому читанні та в цілому.  «За» проголосували 280 народних обранців.

Новий закон є частиною глобальної медичної реформи, започаткованої Міністерством охорони здоров’я. Він передбачає додаткове фінансування сільської медицини, створення і мотивацію лікарів, впровадження практики телемедицини тощо.

Раніше Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я в інтерв’ю для «Децентралізації» розповів про три кроки, необхідні для поліпшення якості медичних послуг у сільській місцевості.

«По-перше, залучити працювати у село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Я маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Хтось має профінансувати створення інфраструктури, проведення Інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему».

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ також раніше заявляв, що Мінрегіон проаналізував діючу мережу первинної медицини.

«Сьогодні у майже 23 тисячах сіл та селищ наявні 4000 амбулаторій та 12 700 ФАПів. Але стан їхній дійсно вражає, він жахливий. Лише у 28% цих закладів є водозабезпечення, третина з яких — це колодязі. Лише у 18 % є санвузли! Первинна медицина на селі має бути якнайшвидше реформована, якість медичної послуги наближена до людини й мати зовсім іншу якість. Саме таку мету має ініціатива «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості», над впровадженням якої ми почали працювати», — наголосив Геннадій Зубко.


 

Теги:

Геннадій Зубко медицина Павло Ковтонюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...