Польський досвід для розвитку українських громад

Перед учасниками «Ярмарку добросусідства», який пройшов на Дніпропетровщині у рамках Програми «U-LEAD з Європою», виступили польські експерти програми Terra Humana , які презентували нові креативні ідеї розвитку польських гмін.

Великий інтерес голів об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини, Вінниччини, Донеччини, Полтавщини та Сумщини викликала розповідь експертів про процес ревіталізації, тобто виведення деградованих територій із кризового стану за допомогою здійснення цілісних завдань.

Саме реалізацію інфраструктурних проектів в громадах польські спеціалісти назвали одним з найважливіших етапів програми відродження і розвитку територій. На прикладах проектів, реалізованих у громадах Польщі, експерти роз’яснили принципи та недоліки різних шляхів ревіталізації, порадили, як створювати банк даних, як знаходити інвесторів, як краще реалізовувати намічені цілі.

Бурмістр міста і гміни Загуж Ернест Новак (Підкарпатське воєводство), директор міської публічної бібліотеки в Лешні, спеціаліст з промоції та маркетингу самоврядних територій Уряду гміни Кшивінь (Вєлькопольське воєводство) Анджей Кузьміньскі та юрист, тренер, консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, управління в місцевому самоврядуванні та НУО, стратегічного планування (Варшава) Ярослав Біттель розповіли, навіщо потрібна децентралізація і соціальна участь, продемонстрували інноваційні рішення та нетрадиційні ідеї в управлінні громадою та її просуванні.

На думку директора Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олени Тертишної, таке добросусідство України-Польщі стало доброю нагодою для створення ідей проривних проектів розвитку громад, отримання відповідей на актуальні питання щодо застосування польського досвіду децентралізації, спільного пошуку рецептів успіху України на шляху до втілення реформ.

 

27.10.2017 - 14:58 | Переглядів: 11267

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...