Новомиколаївський район Запорізької області розпочинає процес об’єднання громад

«На сьогодні вже 60 % територій Запорізької області утворили об’єднані територіальні громади. Це 36 громад із 61, що заплановано перспективним планом», – сказав на зустрічі з мешканцями села Барвінівка Новомиколаївського району Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. За його словами, Новомиколаївський район – єдиний у Запорізькій області, який не розпочав процес об’єднання.

«Від Новомиколаївської селищної ради надійшли три пропозиції про об’єднання: Новомиколаївка як одна окрема громада, Новомиколаївка разом з Підгірним та один район – одна громада, – пояснила присутнім голова Миколаївської райдержадміністрації Вікторія Чмельова. – Але тут треба розуміти, що громада має бути спроможною».

«Навіщо нам йти до інших? Ми маємо зберегти всі об’єкти інфраструктури, землю», – пролунав голос із залу. Людей  цікавило, хто залишиться працювати в адміністрації, хто буде керувати новою громадою та відстоювати інтереси села, як вибиратимуть нового голову, як надаватимуться адміністративні послуги, чи ліквідують школи і лікарні…

Такі самі питання хвилюють і жителів сіл Любицьке і Терсянка, де також відбулися зустрічі. Олександр Свистун, юрисконсульт Запорізького ЦРМС Тетяна Гуліян і експерт цього ж центру Аскад Ашурбеков розповіли, що зміниться в житті села після об’єднання, порівняли доходи на особу, актуальні сьогодні та в перспективі (663 проти 1583 грн по Терсянці), описали секторальні реформи (медичну та освітню).

Отримавши відповіді, жителі Любицького і Барвінівки вирішили поставити питання про об’єднання на голосування. Обидва села проголосували за пропозицію «один район – одна громада» відповідно до перспективного плану. Підтримали майже одностайно (один «утримався») в Любицькому. У Барвінівці – 35 проголосували «за», двоє утрималися, чотири – «проти».

Терсянка ж вирішила, що питання буде винесено на громадське обговорення, на якому мають бути присутні не менш ніж 50% жителів. Бо попереднє звернення про наміри об’єднатися в межах району депутати сільської ради, за їх словами, уже намагалися оголосити під час сесії Новомиколаївської селищної ради, проте звернення не прийняли і навіть попросили залишити зал засідань, оголосивши сесію закритою. Тому необхідна якнайбільша підтримка громади Терсянки.

«Не треба боятися об’єднання, – сказала присутнім односельцям жителька Терсянки. – Я бачила приклад Преображенської ОТГ. Повірте, там стало краще».

Теги:

U-LEAD

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...