Щоб розвиватися – громадам потрібна земля, - В’ячеслав Негода в ефірі Громадського ТБ (+відео)

Проект закону №7118, який спрямований на розширення повноважень об’єднаних територіальних громад у сфері земельних відносин, Мінрегіон називає одним з пріоритетних і сподівається, що його підтримають всі політичні парламентські фракції.

Про це в програмі «Реформа» Громадського ТБ сказав В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Цей законопроект є одним з пріоритетних. Ми спілкуємося з представниками всіх партій (ред.: представлених в парламенті) і заперечень стосовно цього питання немає на рівні професійної розмови. Чи будуть політичні підстави?.. Знаєте, чотири роки тому дехто піднімав шум, мовляв, якщо буде об’єднання громад, то  позникають села. Але переконалися в іншому: пішов розвиток. Ті громади, які не об’єдналися  по сьогоднішній день, відстають у розвитку  на рік-три і їм доведеться наздоганяти, але це буде важче робити. Сьогодні з боку навіть політичних сил в публічному  просторі все менше чуємо, що формування спроможних громад  -  це якась фікція. І всі політичні партії йдуть активно на вибори (ред.: в ОТГ). Їх присутність в тих чи інших радах, сільських селищних, міських, буде говорити про те, що вони зацікавлені, щоб і земельні питання вирішувалися на місцях. Виходячи з цього, думаю, політичні лідери, які в парламенті, підтримають цей законопроект. Підстав не підтримати немає», - сказав В’ячеслав Негода.

Він поінформував, що на сьогодні в Україні в юрисдикції органів місцевого самоврядування перебуває близько 12% земель в межах населених пунктів. Решту - у розпорядженні державних органів виконавчої влади. Водночас перший заступник Міністра нагадав, що Концепцією реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади визначено серед основних принципів принцип повсюдності місцевого самоврядування. Щоб його забезпечити, необхідна законодавча основа, яка внормує питання управління землями за межами населених пунктів радами ОТГ.

В’ячеслав Негода підкреслив, що серед завдань реформи - забезпечення розвитку територій.

«Тоді виникає питання: а яким чином привабити інвестора, розробити містобудівну документацію, схему містобудування на цій території, якщо ти не маєш права нічого на ній робити? Вирішення земельного питання відкриває перед ОТГ, і в межах, і за межами своїх територій, можливість розробляти стратегічні плани розвитку, інвестиційні проекти, створювати робочі місця і розвиватися».

Одночасно, як наголосив перший заступник Міністра, необхідно забезпечити належний державний нагляд у сфері земельних відносин.

«На погляд Мінрегіону і експертів, питання державного нагляду має залишитися за Держгеокадастром. Але кращого від громадського контролю за питаннями розпорядження землями немає. Ніхто кращого не придумав», - додав В’ячеслав Негода.

Більше про землю в ОТГ читайт ТУТ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...