Громади Запорізької області розбирались із питаннями комунальної власності та житлово-комунального господарства

11 вересня на базі Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Що має знати депутат місцевої ради: комунальна власність і житлово-комунальне господарство» для голів, фахових заступників, керівників відповідних департаментів та депутатів рад ОТГ Запорізької області.

- Це питання є досить актуальним, адже перед депутатським корпусом та головами громад щоденно постають питання ефективного управління комунальними закладами та організаціями в сфері ЖКГ. По суті ці напрямки є одними з ключових в наданні якісних послуг населенню загалом. Саме за цими напрямками населення оцінюватиме реформу децентралізації влади, та, що не менш важливо, від коректного підходу до управління комунальною власністю напряму залежить фінансова спроможність громад, - зазначив експерт з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков.

Своїми думками поділилась і заступник голови – керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко.

- Поточний рік визначений президентом України як рік секторальних реформ. Донедавна в Запорізькій області існувало дуже мало сільських рад, на територіях яких були заклади ЖКГ, адже більшість таких питань вирішувались ситуативно через керівників сільсько-господарських підприємств. Сьогодні, коли створені громади, рішення стають більш якісними, комплексними та оперативними. Головним є те, що завдяки реформі децентралізації люди і в цій сфері відчули передачу повноважень на місця та покращення надання комунальних послуг, - сказала вона.

- Це корисно для громад. Семінаром зацікавився передусім наш юрист, який власне й розробляє документацію для комунальних підприємств. Під час заходу нас неабияк вразив спікер, адже подача інформації була досить невимушеною, доступною та легкою, - зазначила голова Приморської ОТГ Олена Божкова.

Тетяна Гуліян, юрист Запорізького ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, виступила з доповіддю, присвяченою передачі комунального майна спільної власності у власність ОТГ, висвітливши такі аспекти, як законодавче підґрунтя та алгоритми дій з передачі цілісного майнового комплексу, створення окремої юридичної особи, передачі майна та створення бюджетних установ у разі залишення системи цих установ на районному рівні, а також презентувала зразки всіх необхідних документів.

Серед основних питань, які висвітлив головний спікер заходу, керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти  Олександр Солонтай, були: існування комунальних підприємств у структурі комунального господарства ОТГ, передача комунального майна в оренду, програма приватизації комунального майна, законодавче регулювання житлово-комунальних послуг та чимало інших не менш актуальних тем, що сьогодні турбують ОТГ Запорізької області.

Завершився семінар доповіддю спікера про практики функціонування в Україні інформаційно-обчислювальних центрів стану платежів та вікон «єдиного замовника». Під час заходу всі присутні мали змогу подискутувати з експертом та поставити свої питання.

11.09.2017 - 17:41 | Переглядів: 9048
Громади Запорізької області розбирались із питаннями комунальної власності та житлово-комунального господарства

Приєднані зображення:

Теги:

ULEAD

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...