Переваги децентралізації: Високівська ОТГ VS Головинська селищна рада

31 серпня для житомирської преси Житомирський центр розвитку місцевого самоврядування організував прес-тур до Високівської об’єднаної громади та сусідньої Головинської селищної ради.

«Найкращий показник ефективності реформи – це розвиток та успіх новостворених об’єднань. Високівська ОТГ та Головинська селищна рада мають схожі економічні, фінансові та людські ресурси, але сьогодні ми хочемо щоб ви побачили якість та ефективність їх використання у цих населених пунктах» - наголосив Василь Невмержицький, керівник відокремленого підрозділу Житомирського «Центру розвитку місцевого самоврядування» перед журналістами на початку прес-туру.

Спочатку журналісти відвідали Високівську ОТГ. Громада об’єднує 5 населених пунктів, які до об’єднання складали три сільські ради. Населення в громаді 2700 осіб, а бюджет за 2016 рік склав понад 5,3 мільйони гривень. Сільський голова Микола Бардук розповів та показав здобутки громади за два роки існування.

«Я був сільським головою Високівської сільської ради ще до об’єднання, і за 15 років нам виділили всього 30 тисяч гривень допомоги із районного бюджету. А от за ці два роки ми вже отримали коштів на різні проекти на суму більше 9 мільйонів гривень», - поділився Микола Бардук, голова Високівської об’єднаної громади.

За короткий термін найменшій громаді Житомирської області вдалось реалізувати проекти із утеплення фасадів гімназій у селах Високе та Забріддя, модернізувати котельні, які опалюють гімназію, дитячий садок, будинок культури у Забрідді. Вперше за десятки років у селах громади провели капітальний ремонт доріг. Крім того у всіх 5 селах працюють ФАПи, частина із яких вже відремонтовані.

«У нас такий принцип – ми робимо у всіх селах і одночасно. Немає такого, що спочатку у центрі, у Високому, а потів у менших селах. Люди цього не зрозуміють. Крім того кожен проект, який ми впроваджуємо, працює на співфінансуванні із бюджету громади. Тоді люди будуть відчувати, що це і наша робота», - переконував Микола Бардук, голова Високівської об’єднаної громади.

Під час прес-туру журналісти побачили не лише завершені об’єкти, а й будівництва. Три будівельні бригади працювали у громаді. Ремонт харчоблоку у Забрідській школі вже на завершальній стадії.

«Ми не просто оновили стіни приміщення. Система вентиляції, індукційні плити та техніка – теж нові. Це в перше від моменту відкриття школи у нас буде таке оновлення у харчоблоці», - розповіла директор Забрідської школи.

Особливу увагу журналістів мешканці громади звернули на реалізацію проекту із модернізації вуличного освітлення у всіх 5 селах об’єднання. Кожна вулиця, кожного села буде із сучасним енергоефективним освітленням. Проект реалізовують за підтримки Мінрегіону, але заспів фінансування із громадою. Загальна вартість робіт майже півтора мільйони гривень, із яких понад 400 тисяч виділили із бюджету громади.

Сьогодні сільській голова разом із своєю командою працюють над створенням  робочих місць у об’єднанні. Наразі тут працюють два великі фермерські господарства та два гранітні кар’єри. Але за останні два роки вдалось залучити інвесторів для створення каменепереробного заводу, підприємців які вз’ялились за відновлення свиноферми.

Після Високівської ОТГ журналісти відвідали містечко Головине, що за декілька кілометрів від Високого. Населення громади складає понад 2 тисячі осіб. Бюджет селища – понад півтора мільйони гривень. Наразі керівник містечка намагається активізувати процес створення об’єднання із навколишніми сільськими радами.

Селищний голова Іван Гетманенко показав журналістам місцеву гімназію, амбулаторію та дитячий садок.

«Гімназія у нас кам’яна, хоча ми і змінили систему опалення на сучасну (пластикову із сучасними радіаторами  - авт.), але приміщення потрібно утеплювати. Для цього потрібні мільйони гривень, у нас їх немає», - розповів Іван Гетманенко, селищний голова Головино.

На відміну від шкіл Високівської ОТГ у місцевій гімназії, лише один комп’ютерний клас, якому вже 11 років, більше того Інтренету немає. Крім того існує проблема із передачею на баланс селища приміщень де розміщенні спортзал гімназії. Будівля належить місцевому ПТУ, за рахунок селища її відремонтували, але в районі, передавати її на баланс селища не поспішають.

Далі пресі показали приміщення місцевої амбулаторії. Приміщення побудоване ще в середині минулого століття, має електроопалювання і терміново потребує ремонту та утеплення.

«Медичне обладнання у нас є, застаріле, але справне. Колектив невеликий, але всім раду даємо. Маємо 20 маленьких діток на обліку. Всю допомогу надаємо тут, але якщо потрібні серйозні процедури та аналізи люди їдуть у Черняхів», - наголосив Петро Павлович, завідувач амбулаторією.

Всю документацію медики ведуть у паперовому вигляді адже комп’ютерів немає. Дитячий садок у містечку розрахований на 120 дітей, наразі наповненість на 80%. Садок не утеплений.

«Зараз дуже складно, адже із необхідних майже 1,2 мільйони нам недодали майже 300 тисяч гривень. Це передусім зарплатня вихователів», - поділилась завідував садочку.

Крім того батьківський комітет дитячого садку збирає кошти на підтримку закладу, чого немає у Високівській ОТГ, адже закупівля побутової хімії, роздаткових матеріалів та проведення ремонту фінансується із бюджету ОТГ.

Селищний голова розповів, що на бюджет у 1,5 мільйони громада може забезпечити лише виплату зарплатні апарату селищної ради, забезпечити оплату за опалення у школі та закрити невеликі поточні проблеми. Хоча населений пункт має значні підприємства на своїй території. Це і ПТУ, і численні магазини, і заклади соціальної інфраструктури. Також є один із найбільших в країні гранітних кар’єрів, який податки платить не в громаду а у бюджету району, області та держави.

«У нас є Головинський кар’єр, який ще не так давно давав роботу населенню із навколишніх сіл. Там працювало понад 500 працівників. Зараз є проблема, адже кар’єр намагались знищити. Я маю надію, що після створення громади ми зможемо вдихнути життя у наше підприємство», - пояснив Іван Гетманенко.

Ефективність створення ОТГ на прикладі цих двох громад беззаперечна. Населення Високівського об’єднання спромоглось згуртуватись та залучити фінансові ресурси, а в селищі Головине цей процес ще триває.

Область:

Житомирська область

Громади:

Високівська сільська об’єднана територіальна громада Високівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...