Як об’єднані громади подають проекти на кошти інфраструктурної субвенції: в лідерах Закарпаття, в аутсайдерах – чотири області (+рейтинг)

Станом на 3 серпня комісія при Мінрегіоні розглянула загалом 640 інфраструктурних проектів об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які будуть реалізовані за кошти державної субвенції. З 366 ОТГ, які цього року отримують інфраструктурну субвенцію, проекти подали поки 125.

Комісія схвалила 553 з поданих ОТГ проектів на загальну суму близько 450 млн грн.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, за результатами третього в цьому році засідання комісії з розгляду поданих об’єднаними громадами інфраструктурних проектів, які можуть реалізовуватися за кошти субвенції з державного бюджету.

«Минулий рік показав, що об’єднані громади можуть мобілізуватися і використати кошти субвенції досить швидко і, в цілому, ефективно. Але це не означає, що цього року ОТГ можуть не поспішати з подачею проектів. Умови надання субвенції не змінилися, тому зволікання неприпустиме. Кошти, які держава запланувала на розвиток інфраструктури ОТГ, на швидкі позитивні зміни в громадах, мають бути належним чином використані, а не повертатися до держбюджету. Звертаюсь до керівництва ОТГ: якщо потрібна допомога у розробці проектів - не мовчіть. Фахівці Міністерства, спеціалісти регіональних центрів розвитку місцевого самоврядування готові надати вам підтримку і прискорити процес підготовки проектів. Крім того, ви вже маєте минулорічний досвід і кращі практики ваших колег, користуйтеся ними», - закликав В’ячеслав Негода.

За даними Мінрегіону, найбільш активними є об’єднані громади Закарпатської області – там вже подали проектів на 100 % суми субвенції. Майже розподілили кошти субвенції ОТГ Донецької (залишок 11%) та Івано-Франківської (залишок 17%) областей.

У аутсайдерах чотири області: Житомирська, Київська, Миколаївська та Харківська. Від ОТГ цих областей проектів до Мінрегіону поки взагалі не надходило.

Як повідомлялося, держава надає підтримку об’єднаним територіальним громадам, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій. Для цього у Державному бюджеті на 2017 рік передбачено 1,5 млрд грн. Ці кошти спрямують на розвиток інфраструктури 366 об’єднаних громад, створених у 2015-2016 роках.

Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад врегульовано постановою Кабінету Міністрів України № 200 від 16 березня 2016 року.

Стан подання об’єднаними громадами проектів до фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури

 

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...