На старті - форсування нових об`єднань територіальних громад у Миколаївській області. Правову та організаційну платформу дій розглянули на семінарі

13 червня Миколаївський відокремлений підрозділ Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» організував  навчальний семінар для потенційних об’єднаних територіальних громад . Його тема: «Соціально-економічна необхідність в об’єднані спроможних територіальних громад. Правова та організаційна платформа дій». 

Лектор - Лілія Кравчук, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського. Упродовж усього заходу надавав експертну та консультаційно-роз`яснювальну підтримку директор Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування Валентин Бойко.

Учасники семінару - сільські, селищні голови, депутати сільських, селищних рад, громадські активісти, підприємці, представники Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Відкриваючи захід Валентин Бойко проінформував присутніх про стан децентралізації на Миколаївщині, мету діяльності новоствореного Центру розвитку місцевого самоврядування, фінансування в рамках програми U-LEAD.

Зазначив про важливість визначення адміністративного центру. Спочатку громади мають визначити адміністративний центр потенційної ОТГ, а тоді довкола нього формується майбутній об’єднавчий пазл. Це в межах  20 км дороги з твердим покриттям. Та щодо Миколаївщини, де віддаль між окремими селами надто велика, - не скрізь вдається витримувати цю вимогу. І тим не менше, дана вимога щодо  компактно розташованого адмінцентру у центрі території майбутньої ОТГ - повинна враховуватись. У районах, де проживають учасники семінару, вже є з кого брати приклади об`єднань: новостворені ОТГ вступили у свої повноваження і будують життя по-новому. Тому час і  сусіднім громадам більш активно  продовжувати їх ініціативу, враховуючи те, що для входження у бюджетний процес з 1 січня 2018 року в об’єднаних громадах мають завчасно відбутись перші вибори.

Практично кожен представник  громад, що брав участь у семінарі, заявляв, що етап «придивляння» вони вже пройшли, і готові до конкретних дій. Але немає позиції лідера, який би взяв на себе організаторську роль. Учасники заходу також зазначали, що у них не вистачало знань стосовно  механізму та умов формування спроможних територіальних громад. Тепер цю прогалину усунуто: семінар став практичною допомогою з опанування важливих процедурних питань.

Лілія Кравчук, як лектор, представила високий рівень професійності.  Роботу з представниками органів місцевого самоврядування, які готують громади до об`єднання, продемонструвала всебічно. У якісному форматі було скомпоновано міні-лекції, які дозволяли оперативно засвоювати новий матеріал, - про що свідчила жива реакція присутніх, їх активне обговорення теми. Зокрема, учасники семінару збагатились інформацією щодо механізму та умов формування спроможних територіальних громад, повноважень органів місцевого самоврядування в об’єднаних територіальних громадах.  Ознайомились з етапами та алгоритмом добровільного об’єднання, процедурними питаннями організації роботи органів місцевого самоврядування ОТГ.

Важливо, що у форматі семінару окремо було виділено й тему прагматизації публічних фінансів у контексті бюджетної децентралізації. Учасники заходу отримали фахову інформацію й про міжнародний досвід реформування місцевого самоврядування, документообіг  добровільного об’єднання територіальних громад.  

На завершення семінару відбулося спільне обговорення, отримання відповідей на запитання з місць. З метою вивчення думки представників потенційних ОТГ, експерт з питань децентралізації Лілія Кравчук підготувала анкету зворотного зв’язку, яку учасники семінару заповнили наприкінці своєї роботи. Серед питань - оцінка проведення реформи децентралізації; що гальмує імплементацію реформи (відсутність політичної волі, непрофесійність та корумпованість місцевих еліт, реформатори та влада не враховують регіональні особливості, пасивність та патерналізм громадян, війна на Сході та анексія Криму, конкуренція між політиками, свій варіант відповіді  тощо). Присутні висловились і щодо того, чи варто було розпочати пілотний проект з Києва, наскільки позитивно вплинула на темпи децентралізації Угода про Асоціацію з ЄС та інші.

Загалом, це глибоких 20 питань з різними варіантами пояснень, які допоможуть експертам Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування володіти точкою зору жителів наших сільських районів для організації та надання їм якомога якіснішої консультаційної та інформаційної допомоги.

15.06.2017 - 16:06 | Переглядів: 7839

Приєднані зображення:

Теги:

ULEAD

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...