У Київраді провели форум щодо посилення місцевої демократії

Сьогодні у Київській міській раді відбувся форум місцевих депутатів “Посилення місцевої демократії”. Одне з основних питань, яке обговорювали учасники — це місце, роль та значення депутатів місцевих рад в умовах децентралізації. 

«За результатами соціологічних досліджень, які проводилися в Україні за підтримки Програми Ради Європи, 67 % населення відчули позитивні зміни від реформи місцевого самоврядування. Ми очікуємо, що 2017-му році децентралізація охопить ще більше регіонів країни. Органи місцевого самоврядування в умовах децентралізації повинні бути основними реформаторами.  Сьогодні важливо зрозуміти та донести суспільству, що створення об’єднаних територіальних громад, передача державних функцій на місця – процес, який дозволить ефективно управляти свої селом, селищем чи містом”, - наголосив депутат Київради, директор ГО «Інститут Політичної Освіти» Андрій Странніков.

За його словами,  тільки за рахунок субвенції на підтримку громад у 2016 році було реалізовано 1383 інфраструктурних проекти в 159 об’єднаних територіальних громадах країни. За рахунок реформи місцевого самоврядування вдалося досягти стрімкого зростання місцевих бюджетів. Приміром, якщо  у 2015 році цифра становила 98 мільярдів гривень, то уже за рік сума збільшилася до 146 мільярдів. Очікується, що у 2017-му рівень доходів місцевих бюджетів зросте до 170 мільярдів гривень. 

“Депутати місцевої ради — це рушійна сила місцевої демократії. Хочу наголосити, що об'єднані громади наділяються додатковими повноваженнями та відповідними фінансовими ресурсами, в яких залишається 60% податку на доходи фізичних осіб, 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі, по 100% податку на майно,  єдиного податку і податку на прибуток установ комунальної власності. А ще є міжбюджетні трансферти тощо. Таким чином ОТГ самостійно може вирішувати власні проблеми”,  - наголосила Начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування Мінрегіону Лілія Попова.

Також вона зробила наголос на тому, що об’єднаним територіальним громадам варто створювати свої ЦНАПи, щоб надавати послуги на місцях. Представник Мінрегіону зазначила заходи Міністерства на середньострокову перспективу та наголосила на важливості використання дієвих механізмів реформування місцевого самоврядування, зумовлених виконанням Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та  Закону України «Про співробітництво територіальних громад». 

Окрім того під час форуму  обговорили питання співвідношення законодавчих змін щодо прозорості влади з реальною практикою підзвітності місцевих депутатів; яким чином забезпечити ефективність збалансованість та конкурентність місцевої влади, активізувати  роль громади в системі прийняття рішень органами місцевого самоврядування.

Форум депутатів місцевих рад «Посилення місцевої демократії» об’єднав понад 150 міських обранців з різних областей України. 

Захід проходив у рамках проекту «Посилення місцевої демократії», який реалізовується Інститутом Політичної Освіти за сприяння Національного фонду підтримки демократії (NED).

Теги:

Лілія Попова

Область:

Київська область

Джерело:

Київська міська рада

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...