Олександр Фищук: три роки тому Україна обрала європейський вектор розвитку, а місцева влада різних рівнів повинна докладати всіх зусиль, щоб виправдати довіру громадян, зокрема у питаннях децентралізації

30 травня,  у мармуровій залі Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича зібралися представники Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, профільних міністерств, представники з різних областей України, виконавчої та представницької влади краю, народні депутати України, експерти Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», громадські діячі Буковини для участі у засіданні круглого столу «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання».

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук у виступі наголосив, що тема сьогоднішнього засідання круглого столу – добровільне об'єднання територіальних громад – надзвичайно важливі як для України загалом, так і для мешканців Чернівецької області, адже три роки тому держава обрала європейський вектор розвитку, а місцева влада різних рівнів повинна докладати всіх зусиль, щоб виправдати довіру громадян, зокрема у питаннях децентралізації. «Чернівецька область – це мініатюра нашої держави. Це гори та рівнини, різні національності, релігії, а ще – великі та малі об'єднані територіальні громади. Тому виправданим є той факт, що сьогодні представники Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування організували засідання круглого столу саме на Буковині, - зазначив Олександр Фищук.

За словами посадовця, протягом 2015-2017 років в Чернівецькій області утворилося 18 об’єднаних територіальних громад, у які увійшли 62 місцевих ради та 101 населений пункт. Відповідно до проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області передбачається формування 39-ти об’єднаних територіальних громад.«На даний час ми проводимо публічне обговорення розроблених пропозицій змін до Перспективного плану».

«Слід зазначити, що в процесі становлення нових громад виникає чимало запитань щодо організації виконання повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, надання адміністративних та комунальних послуг, утворення ЦНАПів, а також майнових та фінансових питань, які потребують правового врегулювання на законодавчому рівні. Крім того, суттєвої підтримки об’єднані громади потребують в розробленні своїх стратегій розвитку, проектів та програм, які можуть фінансуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку, спеціальної субвенції на інфраструктуру, інших джерел. І у рамках сьогоднішнього засідання «круглого столу» ідеї та напрацювання, які напрацюють його учасники зможуть допомогти об’єднаним територіальним громадам реалізувати делеговані державою повноваження», - наголосив посадовець.

В рамках круглого столу розпочалися доповіді учасників заходу на теми:  «Децентралізація в Україні. Підсумки та перспективи», «Секторальна децентралізація. Можливості та відповідальність», «Європейські стандарти місцевого самоврядування: загальний огляд та імплементація в Україні», «Децентралізація у Чернівецькій області».

Окрім того, очікується робота у секціях «Історії успіху: Кращі практики розвитку ОТГ», «Конкурс: Кращі практики місцевого самоврядування», «Децентралізація та місцева демократія», під час якого свої здобутки презентують представники Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», Інституту політичної освіти, об'єднаних громад з Чернівецької, Львівської та Хмельницьких областей.

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Сайт Чернівецької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...