Порахуємо землю в Кіптівській громаді, а потім і у всій країні?

Близько тижня тому в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді було презентовано пілотний в Україні проект, який передбачає створення публічної земельної карти. Наскільки це важливо для нашої країни розкажуть експерти.

— Сьогодні, на жаль, серед гілок виконавчої влади розвитком сільських територій ніхто не займається. Є лише сектор розвитку сільських територій регіонального розвитку, але в ньому немає жодної людини. До анексії Криму та частини східних територій у сільській місцевості жило 30% населення, а сьогодні, за нашими оцінками, їх уже близько 36%.

Плюс усе менше й менше проектів стосується землі, бо ніхто не працює безпосередньо з громадами. Проект у Кіптях – це величезний крок у перед, — підкреслив Перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко.

З одного боку, це маленькі «містечкові» проблеми, але якщо зібрати всі земельні питання в масштабах усієї країни, то стає вже не лише сумно, а і страшно.

Кіптівський проект дуже доречний, єдиний мінус — цим українці мали почати займатися ще на початку своєї незалежності. З іншого боку, добре, що законодавець хоча б на 26-му році незалежності взявся за розум.

— З погляду економічної децентралізації, те, що зараз відбувається в Кіптях — це прогрес. Як аграрник, можу сказати, що проблем з інвентаризацією земель під час розпаювання виникає дуже багато. У громадах є й безхозні землі, з якими теж потрібно щось робити, — підкреслив народний депутат України, член комітету з аграрної політики Валерій Давиденко.

Він також наголосив на тому, що нині в парламенті зареєстровані законопроекти, які, за його словами, полегшать життя людей на селі Зокрема, мова про:

Законопроект № 4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель»;

Законопроект № 4390 «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні)»;

Законопроект № 4386 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів об’єднаних територіальних громад»;

Законопроект № 0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин».

Ще один експерт, директор департаменту забезпечення та розвитку підприємництва на селі Андрій Стефанович, підкреслює, що в Кіптях взялися за правильне діло, але ще треба ретельно слідкувати за реалізацією проекту.

— У Кіптях взялися за головне — землю. Наступний крок — вивчення потенціалу родючості землі, прив’язки до інших географічних моментів, нам треба буде знати демографію, географію та ще 75 базових електронних шарів, які створять керовану модель управління громади. Утім, створити базу — це один крок, треба ще ж наповнювати її хоча б раз на тиждень, знайти людей, які змогли б виконувати цю роботу, — підкреслив він.

Якщо в громаді й вдасться все організувати на 100%, то залишиться ще одне питання — земля на межі з іншими громадами. Вирішити ці проблеми зможе лише електронний кадастр для області, а згодом і всієї країни. Тож лишається лише сподіватися, що країна знайде ресурс для реалізації цього задуму.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Кіптівська сільська об’єднана територіальна громада Кіптівська територіальна громада

Джерело:

«ЧЧ»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...