Стратегічний розвиток об’єднаних громад – новий виклик для НУО

Біляївська об’єднана територіальна громада (ОТГ) була однією з перших в Одеській області, яка об’єдналась: до міста Біляївки приєднались села Майори та Повстанське.

Щоб спланувати розвиток міста і сіл як єдиної громади, треба враховувати інтереси всіх населених пунктів, що увійшли до складу Біляївської ОТГ. Тут нещодавно ухвалили нову Стратегію розвитку громади на 2017-2020 роки. Для її розробки на допомогу прийшли експерти із Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення, за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

“Приклад Біляївської громади, – вважає керівник Аналітичного центру Асоціації Андрій Крупник, – свідчить, що завдяки залученню небайдужих громадян в життя свого міста та села можна реально змінити ситуацію на краще. Відкритість і соціальна орієнтованість влади тут дає результати. 2016 рік для Біляївки став роком «прориву». Ми провели тут чимало дискусій на різних рівнях, із різними колами учасників і бачимо, який непідробний інтерес викликають у людей нові ідеї, пропозиції. І головне – можливість впливати на свою долю, на життя громади”.

Ще зарано казати про глобальні досягнення, але успіх потужного руху уперед Біляївської громади значеною мірою залежить від натхнення і цілеспрямованості Біляївського міського голови, який до того ж має великий досвід управління у публічній сфері.

«Люди побачили результати децентралізації, повірили в неї і почали діяти, шукати шляхи вирішення проблем, – каже міський голова Михайло Бухтіяров. – Найбільшим нашим успіхом я вважаю те, що вдалося активізувати земляків, які відчули свою відповідальність за те, що відбувається в громаді».

Минулого року Асоціація також допомогла розробити Стратегію розвитку для Доброславської селищної громади Одеської області – також із широким залученням мешканців, активістів. Їхню думку збирали через опитування, стратегічну сесію, фокус-групи. В Доброславі Стратегію ухвалили минулого року. Селище активно розвивається та ділиться своїм досвідом з іншими.

Розробки експертів Асоціації узяла на озброєння ще одна об’єднана громада Одеської області – Балтська, яка є найбільшою в області. Тут в кожному із 26 сіл, що приєдналися до міста Балти, створили органи самоорганізації населення (ОСНи), в які увійшли найбільш активні та авторитетні мешканці цих сіл. ОСНи допомагають старостам цих сіл представляти та захищати інтереси селян, налагоджувати життя та благоустрій цих територій.

Асоціація допомагає Балтській ОТГ забезпечити роботу цих органів та взаємодію з місцевою радою і, спираючись на досвід Балтської ОТГ, надалі популяризує ідею створення ОСНів в периферійних селах об’єднаних громад, які мають вирішувати місцеві проблеми в умовах ліквідації сільрад (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Samoorg»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...