В Мінрегіоні сподіваються, що Парламент якнайшвидше схвалить зміни до держбюджету і передбачить кошти для перших місцевих виборів в ОТГ

Більше як на 270 мільйонів гривень планують збільшити обсяг видатків на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Не менше 80 млн грн необхідно для забезпечення підготовки та проведення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Проект закону про внесення відповідних змін до Державного бюджету України на 2017 рік вже зареєстрований у Верховній Раді України. Дещо раніше до Парламенту звернулися Кабінет Міністрів України та Центральна виборча комісія щодо необхідності збільшення видатків держбюджету на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Про це повідомив журналістам Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Вячеслав Негода в ході робочої поїздки до об’єднаних громад Закарпатської області.

Мінрегіон, який опікується питаннями реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, у березні звернувся до Уряду України з клопотанням розглянути питання додаткового фінансування з державного бюджету на проведення в 2017 році перших місцевих виборів в ОТГ.

В’ячеслав Негода навів дані обласних державних адміністрацій, які свідчать, що станом на 5 травня цього року на розгляді ЦВК знаходяться звернення щодо проведення перших виборів у 56 об’єднаних територіальних громадах.  Найближчим часом до Комісії надійде ще близько 80 таких звернень.

«Процес формування спроможних громад триває. Ми очікуємо, що в цьому році, окрім тих, які я назвав, буде створено орієнтовно ще стільки ж.  Зауважу, нещодавно законом визначено механізм приєднання до об’єднаних громад. І такий механізм передбачає проведення довиборів депутатів сільських, селищних рад до рад ОТГ, що також потребує додаткового фінансування. Загалом на вибори в об’єднаних громадах необхідно не менше 80 мільйонів гривень. Ми сподіваємося, що Парламент якнайшвидше прийме необхідні законодавчі зміни, які нададуть змогу провести і перші місцеві вибори, і довибори в громадах», - зазначив Перший заступник Міністра.

Нагадаємо, в Україні вже створено 413 об’єднаних територіальних громад. З них 366 ОТГ отримали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, у 47 ОТГ 30 квітня 2017 року відбулися перші місцеві вибори.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...