Звільнено голову РДА «у зв’язку із скасуванням допуску до держтаємниці», а ще недавно він лякав місцевих голів реформою

6 квітня 2017 року Розпорядженням Президента України № 77 Віталія Олійника звільнено з посади голови Уманської районної державної адміністрації Черкаської області «відповідно до пункту 2 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України у зв’язку із скасуванням допуску до державної таємниці».

Це звільнення могло б залишитися поза увагою «Децентралізації влади», якби не нещодавна зустріч голови Уманської РДА Віталія Олійника з місцевими головами району, на якій він назвав процес добровільного об’єднання територіальних громад «загонкою в механізм, яким ми надалі не зможемо розрулювати ніяким чином і ніколи».

Відео цієї зустрічі опубліковано в мережі Інтернет. На відео вже вчорашній чиновник, який в силу своїх посадових обов’язків мав би виконувати закон і реалізовувати політику держави з реформування місцевого самоврядування, висловлює сумніви в дієвості реформи і в компетентності органів місцевого самоврядування громад.

 «(…) ті повноваження, які сьогодні можуть покластися на об’єднані громади, вони навряд чи зможуть виконати (…) В наступному році розуміння адміністративного персоналу, районних адміністрацій стоїть під питанням. Ще нікому не відомо, які зміни прийдуть», - сказав він.

Справді, компетентність у будь-якій справі має важливе значення. Завдяки в тому числі і компетентності інших чиновників, за результатами 2016 року ресурси місцевих бюджетів перших 159 об’єднаних територіальних громад зросли майже у 7 разів та склали 7,1 млрд грн, порівняно з надходженнями 2015 року до бюджетів місцевих рад, які увійшлидо складу цих ОТГ. Якщо виокремити власні надходження бюджетів ОТГ, то вони зросли більше, ніж утричі і склали 3,3 млрд грн., а в 2015 році цей показник складав лише 1 млрд грн. А у розрахунку на 1 жителя ОТГ доходи зросли більше, ніж у 3 рази - з 700 до 2345 грн. 

207 ОТГ, які утворилисяу 2016 році, перейшли на прямі міжбюджетні відносини з початку 2017 року. Із 366 ОТГ бюджети 73 громад є фінансово самостійними від держбюджету та сформовані без дотації. 48 бюджетів ОТГ затверджені з реверсною дотацією до держбюджету.

Це щодо ресурсу. Щодо повноважень, які громади «навряд чи зможуть виконати», варто запитати у самих громад, які в минулому році вперше за більше як два десятиліття почали відновлювати і будувати нові дороги, школи, дитячі садки, вуличне освітлення, закуповувати спеціалізовану техніку, наводити лад у ФАПах та амбулаторіях, в тому числі вирішувати кадрові питання в медицині, освіті, культурі тощо.

07.04.2017 - 23:12 | Переглядів: 13092
Звільнено голову РДА «у зв’язку із скасуванням допуску до держтаємниці», а ще недавно він лякав місцевих голів реформою

Теги:

район

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...