Бериславський район: Обговорення децентралізації триває

У Бериславській РДА відбулася нарада з децентралізації для голів сільських та селищних рад. Голова райдержадміністрації Олесандр Гомон наголосив на тому, що місцеві громади мають активізуватися і вирішувати – з ким їм об’єднуватися. Адже часу у селян лишилося не так вже й багато.

Під час наради найбільше запитань було поставлено керівникові Херсонського офісу реформ Оксані Силюковій. Голови сільських рад активно засипали пані Силюкову питаннями, на які одразу ж отримували досить обґрунтовані відповіді.

- Перше і головне, що ви маєте зараз донести до людей, і обов’язково акцентувати на цьому увагу громади – це те, що реформа надскладна. І вона потребує часу. Не треба думати, що якщо громада стане об’єднаною, то життя навколо перетвориться на казку. Реформа ОТГ (об’єднаних територіальних громад) стосується всіх сфер життя. Тому селянам необхідно добре подумати – хто ж ними керуватиме, хто стане лідером громади?, - наголосила під час наради Оксана Олександрівна.

– Треба також уникати поширених думок серед сільських голів. По-перше, це впевненість у тому, що держава завжди допомагатиме і ця допомога буде невичерпною. Так, фінансова допомога від держави є, але тільки на перших кроках, з кожним роком ці кошти зменшуватимуться. Вам треба думати заздалегідь, а звідки ж громада братиме кошти, якщо від держави вони не надійдуть? По-друге, постійно підвищувати ставку за оренду землі – теж неможливо. Це вичерпний ресурс. Тому шляхи наповнення бюджету ОТГ треба продумувати вже сьогодні.

Реформа децентралізації у Бериславському районі наразі передбачає створення трьох ОТГ з центрами у Бериславі, Козацькому та Новорайську. Та цей поділ ще не остаточний. Бо не всі сільські громади готові на подібний варіант.

-На сьогодні процедура децентралізації добровільна, - відзначив голова Бериславської РДА Олександр Гомон. – Однак не треба чекати «погоди з моря».

Якщо сільські голови хочуть, щоб Бериславський район увійшов у 2018 рік, як район з ОТГ, то процес об’єднання має завершитися до липня цього року.

Потім вам призначать вибори, вони відбудуться, і у державний бюджет ваші ОТГ вже увійдуть окремим «пунктом».

Головне, на що звертали увагу під час наради, це те, що громада зможе сама розподіляти ресурси і кошти, зосереджені в ОТГ. Неабияку вагу мають і податки, які після об’єднання, теж зосередяться в окремо взятій громаді.

- Зараз вже точно відомо, що це буде 60% ПДФО, майже 13% акцизного податку (пальне або тютюн) і всі 100 % єдиного податку, - повідомила під час наради Оксана Силюкова. – Всі ці кошти будуть надходити тільки до бюджету громади.

Думки, щодо об’єднання поки що розділяються. Сільські голови у більшості своїй впевнені – ОТГ потрібне, і воно принесе користь селянам. Однак, є на Бериславщині випадки «байдужості»: наприклад, Шляхівська сільська рада прийняла рішення про неприєднання до жодної з громад.

- У Чаплинському районі вже є подібні випадки, - розповіла Оксана Силюкова. – Там теж громада не виявила бажання приєднуватися. Тож сидять тепер і чекають на допомогу від держави, а її не буде. Чекатимуть, доки їх насильно не приєднають до найближчої ОТГ.

Попри суперечки, всі учасники наради погодилися з тим, що процес ОТГ вже не зупинити. І мешканцям району необхідно якнайшвидше прийти до спільного рішення. А саме – хто і з ким має об’єднатися.

- Хочу нагадати всім, що перспективний план, який ми маємо зараз, з трьома ОТГ – це не панацея, - зазначив голова Новорайської сільської ради Олександр Шокуров. – Ми можемо, зваживши всі «за» і «проти», прийти до нового рішення. На те цей план і перспективний. Ми зустрічались минулого року з цього питання, і тоді кожен лишився при своїй думці. Більшість подумала: «Хай краще сільські ради лишаються в тому форматі, як є зараз», і стала чекати.

Зараз вже чекати немає коли. Я гадаю, що реформа все одно відбудеться, це питання часу. Однак, серед наших сільських рад є такі, що просто не витримають навантаження, якщо лишаться на самоті. Їм все одно доведеться приєднатися до когось, і в такому випадку цей процес буде дуже болючим для селян. Чи не простіше зараз, поки є для цього всі можливості, добряче подумати, все врахувати, і створити ОТГ? Адже всі ми добре розуміємо, що одна ОТГ на весь Бериславський район – це шлях в нікуди.

Окремим питанням у ОТГ виступає інфраструктура села. Відповідно до закону, в ОТГ повинні бути створені всі умови для нормального функціонування громади: освіта, медична допомога, інші послуги (за якими селянам не доведеться їхати в обласний центр). Для громад, котрі увійдуть в ОТГ, поки що обов’язковими лишаються дитячий садочок та початкова школа. А діти старшого віку будуть їздити до школи на автобусах (…) Повну версію читати  ТУТ

Область:

Херсонська область

Джерело:

«Херсонская правда»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...