«Усе наше місто святкувало прийняття законопроекту №5520» - коментарі голів громад

Голови громад про можливості, які відкрило для них прийняття 14 березня законопроекту №5520 щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів.

Ніна Семашко, заступник Помічнянського міського голови Кіровоградської області:

«12 лютого минулого року ми отримали першу відмову ЦВК на проведення виборів. Причина відмови – в тому, що місто Помічна знаходиться у Добровеличківському районі, а село Помічна – у Новоукраїнському районі. Хто з радянських функціонерів і навіщо розділив їх невідомо, але цей поділ сміливо можна вважати найбезглуздішим в Україні. Адже жодної межі між нашими населеними пунктами немає. А одна з вулиць належить одночасно і селу, і місту: парні номери будинків цієї вулиці – міські, а непарні – сільські. Як можна відмовляти нам в об’єднанні?

Ми писали всюди, куди тільки можна, але ніхто не міг вирішити нашого питання. Незважаючи на те, що йшлося лише про юридичне закріплення об’єднання, яке де-факто сталося вже давно. Через це дії ЦВК я не можу назвати по-іншому, як саботажем реформи.

Захищаючи свої права, ми подали позов до вищого адмінсуду Києва, у якого вимагали скасувати рішення ЦВК щодо нас. Проте підвів один з суддів, заявивши після другого судового засідання, що термін його п’ятирічних повноважень у цьому суді скінчився. Все знову зупинилося.

Децентралізація важлива для нас ще й тому, що на території нашого міста знаходиться низка бюджетоутворюючих підприємств. Але більшість податків йдуть у район, бюджет якого на 70% складається саме з надходжень з наших підприємств. Тепер ці гроші підуть до бюджету об’єднаної громади. У районі це розуміли, і тому робили все можливо, щоб не допустити об’єднання села та міста, що мають однакові назви та давно інтегровані одне в одне. Деякі державні мужі з району наполягали, що реформа має пройти за формулою: один район – одна громада. Інші лякали, що децентралізація – це катастрофа, порівнювали її з укрупненням колгоспів за радянських часів.

Трансляцію засідання Верховної Ради, під час якого розглядали законопроект№ 5520, дивилося чи не усе наше місто. І коли після кількох голосувань законопроект було таки прийнято, люди – і пенсіонери, і молодь, і підприємці – почали святкувати. Так-так, це було справжнє свято!

Тепер члени ЦВК пишуть про відсутність грошей на проведення виборів. Але зважаючи на підтримку реформи Віце-прем’єром Геннадієм Зубком, ми думаємо, що гроші на вибори у нашій громаді таки знайдуть».

Віктор Дяченко, сільський голова села Маяки Одеської області:

«У день голосування я разом з нашим депутатом-мажоритарником приїхав до Києва, щоб при потребі виступити за прийняття цього закону. Зі мною підтримували зв’язок усі громади, які мали подібні проблеми (близько тридцяти) й вони також мали розмови зі своїми депутатами, які обіцяли підтримати законопроект №5520. На щастя, все вдалося! Тепер протягом трьох місяців ЦВК має призначити у нас вибори.

Ми хочемо об’єднатися з селом Мирним Біляївського району, а також з селами Надлиманським та Петродолинським Овідіопольского району. У них ми провели громадські слухання, були на кожному окрузі, розмовляли з усіма народними депутатами, згодом провели референдум. І люди проголосували за об’єднання – це було ще півроку тому. Відтоді мені не раз телефонували селяни, питали, коли ж нарешті почнеться об’єднання. Тепер мені є, що їм відповідати. На прикладі Біляївської об’єднаної громади, яка поруч із нами, всі побачили, що ця реформа – для людей. Що громади виграють від участі у ній. Маяки колись були великим містом, перша згадка про нього у літописах датується 1420 роком. Отже нинішнє об’єднання дає нам шанс повернути колишню славу».

Анатолій Мартинюк, голова Краснопільської сільської ради Вінницької області:

«На нас та особливо на дві громади Теплицького району, які висловили бажання приєднатися до Краснопільської громади, районна влада чинила великий тиск. Люди зневірювалися, адже чекати довелося з вересня минулого року. З райадміністрації нам наполегливо пропонували інші варіанти об’єднання – у межах свого району. Але ми не могли не виправдати довіру людей, яким пообіцяли, що об’єднання між громадами Теплицького та Гайсинського районів будь-що відбудеться.

Наше об’єднання є найоптимальнішим, природнім. Адже від одного села до іншого лише 2-3 кілометри. Жителі наших сіл часто пов’язані між собою родинними зв’язками. Багато з них ходили до однієї, краснопільської, школи, яка за радянських часів мала дев’яті та десяті класи. До 60-х років минулого сторіччя усі ці села входили до Гайсинського району. А потім – невідомо з якої причини – їх розділили. Чи то вирівнювали райони за кількістю населення, чи то ще чомусь… Тепер найактивніші селяни вітають прийняття закону і питають, що робити далі. Я відповідаю: «Як що робити? Готуватися до виборів!».

Більше про законопроект 5520 читайте ТУТ

16.03.2017 - 11:29 | Переглядів: 9080
«Усе наше місто святкувало прийняття законопроекту №5520» - коментарі голів громад

Область:

Кіровоградська область Одеська область Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...