Реформа місцевого самоврядування змінила спосіб мислення громадян, - Шумський міський голова

Реформа місцевого самоврядування, яка стартувала в Україні два роки тому, чітко засвідчила, що процес децентралізації дає перспективу для майбутнього розвитку громад і країни в цілому. Про це сказав Шумський міський голова Володимир Плетюк в ході заходу «Децентралізація в Україні: досягнення і перспективи», що пройшов у штаб квартирі Ради Європи у Страсбурзі 2 лютого.

«Шумська об’єднана територіальна громада створена в Україні однією з перших, і ми вже можемо говорити про певні результати.  Звичайно, що за такий короткий термін неможливо кардинально змінити усе на краще, але є багато реальних справ, зроблених у кожному населеному пункті громади. А це – і ремонти доріг, і освітлення вулиць, і освітянські проекти. Для кожного села – це перші кроки, і ми лише вчимося це робити, адже працюємо, будуючи нову, досі невідому для місцевого самоврядування модель розвитку», - сказав міський голова.

Він наголосив, що перш за все реформа місцевого самоврядування змінила спосіб мислення громадян.

«Основне, що змінено - це форма правління. Ламається радянська система управління, яка передбачала керівництво і розподіл ресурсів згори до низу. Зараз вирішення проблемних питань залежить від ініціативи знизу (…) Громада - це не лише міський голова, громада – це всі її мешканці. І якщо усі разом будемо рухатися в одному напрямку – прозоро працювати, легалізовувати бізнес та робочі місця, сплачувати податки, тоді у такої громади є добре майбутнє. А це – добробут кожного її жителя».

Володимир Плетюк відзначив вагому підтримку громад збоку держави та міжнародної донорської спільноти. За участі канадсько-польського проекту з підтримки демократії підготовлено Стратегію розвитку Шумської ОТГ. За підтримки Проекту ЄС та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» відкрито Центр надання адміністративних послуг.

Детальніше познайомитися із презентацію про рік діяльності Шумськї громади можна ТУТ, буклети про громаду: українською та англійською

Захід «Децентралізація в Україні: досягнення та перспективи» ініційоване Українською Стороною та спільно організовано у співпраці Мінрегіону України, Секретаріату Ради Європи, Постійного представництва України при Раді Європи, Офісу Ради Європи в Україні.

02.02.2017 - 20:05 | Переглядів: 8801
Реформа місцевого самоврядування змінила спосіб мислення громадян, - Шумський міський голова

Область:

Тернопільська область

Громади:

Шумська міська об’єднана територіальна громада Шумська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...