Щоб комплексно розвиватися, об'єднана громада має якнайшвидше підготувати власну стратегію, - В’ячеслав Негода (+відео)

Найголовнішим завданням об’єднаних територіальних громад є якнайшвидше підготувати стратегії розвитку своїх територій, схеми планування територій, які дадуть змогу цим громадам комплексно розвиватися. Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода в ефірі телевізійного марафону на «5 каналі», присвяченому Дню місцевого самоврядування та річниці діяльності в Україні перших об’єднаних територіальних громад.

«Місцеві бюджети власні надходження повинні використовуватися на розвиткові проекти. І наше завдання, завдання громад - мати стратегію розвитку, містобудівну документацію, щоб розвиток відбувався комплексно, системно, щоб не було випадкових рішень. Основне – це активізувати роботу, знайти внутрішні ресурси, вивчити можливості подальшого розвитку - як розвивати місцеве підприємництво, кооперативи, переробку і розвивати свої громади, покращувати інфраструктуру, підвищувати якість надання послуг. Такі громади мають стати прикладом для інших», - сказав В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що держава гарантовано фінансуватиме делеговані місцевому самоврядуванню повноваження. За його словами, цьогорічна субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам об’єднаних територіальних громад, а це 1 млрд грн, спрямовувалася без зволікань. Зараз ще триває процес освоєння цих коштів на територіях.

Щодо фінансової підтримки об’єднаних громад з боку держави у 2017 році, Перший заступник Міністра поінформував, що проектом державного бюджету передбачається 1 млрд грн у загальному фонді та 500 тис. грн. – у спеціальному.

«Під час доопрацювання проекту державного бюджету до другого читання в Парламенті, ми ще додатково пропрацюємо над цим питанням. Розрахунок має виходити з того, що в цьому році мали 159 громад і 1 млрд грн субвенції на підтримку розвитку інфраструктури їх територій, то тепер маємо на третину більше – 209 нових громад. За нашими розрахунками ця сума підтримки має бути більшою, ніж в цьому році. Крім того, ще є кошти Державного фонду регіонального розвитку, за рахунок яких можуть фінансуватися проекти розвитку громад. Допомагають зарубіжні партнери: програма «ДОБРЕ», програма  U-lead та інші», - поінформував В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, сьогодні на «5 каналі» цілий день, від 7 год ранку до 21.30, триватиме телевізійний марафон, присвячений Дню місцевого самоврядування, який відзначатимуть в Україні 7 грудня, та річниці діяльності перших в Україні об’єднаних територіальних громад. Протягом дня в студії дискутуватимуть про суть, результати, проблеми та плани реформи експерти, голови об’єднаних громад, старости, народні депутати, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та урядовці.

Теле-марафон проводиться «5 каналом» спільно із Українським кризовим медіа-центром та Комунікативною групою Центрального офісу реформ за сприяння програми ДОБРЕ».

 

05.12.2016 - 16:56 | Переглядів: 10223
Щоб комплексно розвиватися, об'єднана громада має якнайшвидше підготувати власну стратегію, - В’ячеслав Негода (+відео)

Відео:

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...