Очільник Вінничини обговорив переваги децентралізації з жителями новоствореної ОТГ

Вже до кінця грудня на базі Немирівського району 5 територіальних громад завершать процес свого об’єднання обранням керівника новоствореної ОТГ. З мешканцями громад, які прийняли рішення рухатися шляхом об’єднання, 23 листопада у рамках робочої поїздки до Немирівського району зустрівся голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

«Сьогодні ви є правофланговими в надзвичайно важливому процесі, від успішності реалізації якого значною мірою залежить майбутнє самої України. По суті своїй, громади Немирівського району стають осередком, на який усі будуть дивитися, який спонукатиме до змін в системі владних інституцій», - зазначив керівник Вінниччини Валерій Коровій під час форуму з питань децентралізації, участь у якому взяли представники органів місцевого самоврядування громад району, які об’єднуються.

За словами голови ОДА, процес децентралізації передбачає передачу владних та фінансових повноважень з центру, з регіонального рівня на місця, де люди більш чітко можуть давати оцінку і впливати на розвиток ситуації.

«Абсолютно іншого змісту набуває роль районних державних адміністрацій, регіональних органів виконавчої влади, які перестають керувати, а починають надавати громадянам адміністративні, соціальні послуги, створювати умови для розвитку бізнесу. Це дуже непростий процес. Але перші його елементи – бюджетна децентралізація, яка розпочалася у 2015 році, - показали, що цей механізм діє, і діє дуже успішно», - підкреслив очільник ОДА.

Водночас, відзначив він, бюджетна децентралізація засвідчила, що найбільш ефективно ці повноваження використовують самодостатні територіальні громади – рівня міст обласного значення. Відтак деталізував, які зміни чекають на території в результаті їх об’єднання: надходження до новоствореної громади 60 % ПДФО, що досі концентрувався на районному рівні, пряма субвенція з державного бюджету на первинну медицину і на освітянську галузь, фінансовий ресурс від сплати місцевих податків та зборів. 

«Найголовніше, що український Уряд спеціально для об’єднаних громад виділяє величезні цільові інвестиції для розвитку їх інфраструктури, які можуть йти на будівництво доріг, придбання автобусів та інші заходи», - наголосив Валерій Коровій та акцентував увагу, що добровільне об’єднання передбачає й формування базових шкіл, які б давали дітям державний стандарт середньої освіти.

Керівник області інформував також присутніх про роботу, яка здійснюється в регіоні з питань безпеки, економічного зростання, розвитку дорожньої інфраструктури, відзначивши, що 2016-й став для Вінниччини найбільш успішним за всі роки незалежності України.

 «Хто б що не говорив, але в умовах неоголошеної війни, коли в нас багато суспільно-політичних питань, ми рухаємося вперед. І що принципово важливо: нам потрібні в країні толерантність, повага один до одного, розуміння того, що виборчий процес - це не кінець світу, а конкуренція різних поглядів, різних бачень і право вибору людини на найближчу перспективу», - підкреслив Валерій Коровій.

Область:

Вінницька область

Громади:

Немирівська міська об’єднана територіальна громада Немирівська територіальна громада

Джерело:

«УКРІНФОРМ»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...