Михайло Рівіс: Ми повинні створити самодостатні, спроможні об’єднані громади, але по моделі добровільності

Сьогодні, 9 листопада, голова обласної ради Михайло Рівіс провів розширену нараду з головами районних рад, міськими головами міст обласного та районного значення.

У її роботі взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник голови облради Петро Грицик, голова бюджетної комісії Василь Кошеля, депутати облради  – Василь Губаль, Мирослав Білецький, Андрій Вишняк, Йожеф Баторі, Гейза Гулачі та інші

Серед питань порядку денного – про відновлення роботи Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, створеної за попередніх каденцій, про перспективний план формування територій громад Закарпатської області та бюджетні перспективи 2017 року та ін..

Зазначалося, що Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові облради покликана сприяти оперативному вирішенню соціально-економічних проблем територіальних громад області та організаційно-методичній допомозі. Голова Іршавської райради Віктор Симканинець вніс пропозицію відновити роботу постійно-діючого дорадчо- консультативного органу як важливого, що допоможе налагодити конструктивні зв’язки між громадами, вивчати їхні  проблеми та спільно клопотати перед обласною радою щодо їх вирішення, виробляти і подавати спільні пропозиції до вищих органів влади. Його підтримали всі присутні голови райрад та міські голови. Була внесена пропозиція запровадити практику проведення виїзних засідань Координаційної ради на місця. Михайло Рівіс зі свого боку пообіцяв всі знакові питання для краю обговорювати на цих засіданнях та спільно шукати шляхи їх вирішення.

Консультант з правових питань Регіонального офісу впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського відділення Асоціації міст України Олег Лукша провів презентацією проекту Перспективного плану формування територій спроможних громад Закарпатської області, який, як казав він,  напрацьований експертами та фахівцями  відповідно до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громади», враховуючи рекомендації урядової Методики, а також принципи добровільності громад. «Хочемо, щоб рішення громад були усвідомленими, активно оговореними та узгодженими. Адже вже майже 2 роки іде реформування, а Закарпаття — єдиний регіон в Україні, де досі немає затвердженого Перспективного плану» ,  – наголосив він. Та  розповів про велику проведену роботу на місцях, широке обговорення з людьми на місцях у кожному районі. У результаті на сьогодні в краї змодельовано 53 об’єднані  громади. Відтак про кожну з них Олег Лукша розповів детально. Враховані всі чинники, які роблять наш край у цьому процесі особливим: гористість, лісистість, наводненість, видовжене розташування поселень, конкурентно близьке розташування великих сіл і селищ, найменша кількість с/г угідь в Україні на одну людину,  компактне проживання нацменшин,  наявність транс’європейської магістралі, прикордонних територій, транзитності тощо.

Олег Лукша також повідомив, що цей План – експертне бачення , який через Інтернет буде доступний кожному разом із табличними даними про бюджетні ресурси, школи, амбулаторії тощо. До кожної громади має бути  розроблений відповідний Паспорт, який і розглядатиме відтак Кабінет Міністрів України,який, до, речі налаштований на укрупнення громад.

У ході презентації було похвалено роботу в цьому напрямку Перечинської громади та її очільника Івана Погоріляка, а також депутата облради Андрія Вишняка. «Створення громад має змінити нашу філософію у бік  ґаздівського підходу», – наголосив А.Вишняк.

Висловлювали  присутні і побоювання, чи в ході реформи Закарпаття не буде  посунуто як область  на задвірки історії?

Йосип Борто, звертаючись до присутніх, розповів, що ОДА та обласна рада створили робочу групу, яка напрацюьовує проект перспективного плану з подальшим його внесенням на затвердження обласної ради.  «Якщо на місцях є слушні пропозиції чи рекомендації, то через депутатів облради, фракції подавайте їх і вони будуть враховані», – сказав Й.Борто.

Михайло Рівіс закликав присутніх колег до активної участі у цьому процесі:

- Шлях нелегкий і ми повинні його пройти. Маємо створити економічно спроможні громади, але по моделі добровільності і готовності самим віршувати свої проблеми. А для цього має бути зворотній зв’язок, бо дуже важливою є думка людей. Дайте свої пропозиції, попередньо узгодивши  їх з громадами, представниками виконавчої влади на місцях, щоб ця реформа стала дійсно задля гідного життя краю та його жителів на кшталт наших сусідів – західноєвропейських країн, – резюмував очільник облради.

На завершення прийнято рішення –  розлогу тематичну виставку, яка нині експонувалася у фойє облради, презентувати у кожному районі  та місті нашого краю. Як і експертне бачення Плану  для його обговорення. Узгоджена модель буде і внесена на розгляд депутатів облради.

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Сайт Закарпатської обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...