Децентралізація – це у першу чергу про готовність бути відповідальним господарем свого життя та життя громади – голова Глибоцької громади Буковини (+відео)

Децентралізація – це не лише про нові дороги, кращі школи та лікарні. Це у першу чергу про готовність бути відповідальним господарем свого життя та життя своєї громади. Таку думку висловив Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької об'єднаної громади Чернівецької області, під час скайп-включення в Українському кризовому медіа-центрі у рамках ініціативи УКМЦ «Речники Громад».

«Децентралізація – це не просто об’єднання територій. Її основний момент – це підняти активність мешканців села. Вони мають усвідомити своє місце у тій чи іншій громаді. Мешканці мають зрозуміти, що вони є невід’ємною частиною, і поряд з плюсами децентралізації, вони на себе мають брати і її ризики», – наголосив пан Ванзуряк.

У цьому зв’язку Володимир Чоботарь, староста села Червона Діброва Глибоцької громади, головною проблемою називає інертність людей. За його словами, не всі люди готові щось робити, аби були зміни. Більшість продовжує чекати, що за них хтось все зробить.

«Децентралізація це не тільки юридичне питання, це у першу чергу людський фактор. Люди мають розуміти, що вони і є об’єднана громада. Саме від них все і залежить, вони вирішують. Весь цей процес починається знизу, як океани і моря заповнюють маленькі струмочки», – вважає пан Чоботарь.

Він зазначив, що становлення громадянського суспільства займе багато часу, проте воно вже розпочалося. «Децентралізація – це не просто об’єднання територій, а й розуміння громади, що вона має розвиватися. Громада для свого розвитку зобов’язана мати лідера. Такими лідерами на селах є старости. Ми одразу провели вибори старост. Явка на цих вибори склала на 15% більше, ніж на вибори до Верховної Ради та Президента України. Це говорить, що людям не байдужа їхня доля і вони вірять у децентралізацію», – розповів пан Ванзуряк.

Голова і старости громади докладають зусиль, щоб залучати жителів до справ громади. Прикладом таких зусиль можна назвати видання вісника «Наша громада». Також староста Володимир Чоботарь написав звернення до односельчан щодо необхідності спільної дії.

Ще одним викликом, з яким зіштовхнулися об’єднані територіальні громади (ОТГ) є те, що сьогодні населені пункти, що хочуть доєднатися до вже сформованих ОТГ, не мають такої можливості. У Верховній Раді досі не прийняли  законопроект 4772, який має надати їм таку можливість та встановити відповідну процедуру. Глибоцька громада Чернівецької області об’єдналася не за затвердженим Перспективним планом. Причиною стала недовіра до процесу децентралізації. «Багато не вірили у те, що децентралізація є щось краще. В Україні реформи не завжди доходить до свого логічного завершення. […] Люди довіряють практичним речам та конкретним діям. Коли вони будуть – децентралізація піде набагато швидше», – наголосив Григорій Ванзуряк.

За його словами, Глибоцька громада вже провела перемовини з сусідніми селами і вже має два позитивні рішення щодо подальшого приєднання. «Наша громада, як і, напевно, половина об’єднаних територіальних громад України, чекає на прийняття закону ще з травня цього року. У нас немає механізму приєднати до себе громади, об’єднати наші бюджети. У наступному році таких громад буде ще більше», – вважає голова Глибоцької громади. Він наголосив, що важливо дати громадам можливість продовжити об’єднання, не перезапускаючи при цьому механізму виборів.

09.11.2016 - 14:32 | Переглядів: 13679
Децентралізація – це у першу чергу про готовність бути відповідальним господарем свого життя та життя громади – голова Глибоцької громади Буковини (+відео)

Відео:

Область:

Чернівецька область

Громади:

Глибоцька селищна об’єднана територіальна громада Глибоцька територіальна громада

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...