Децентралізація неминуча

В цьому переконаний бухгалтер циблівської сільської ради Віктор Толочин.

Наш гість є не тільки теоретиком, а й практиком об’єднання громад, адже саме він робив розрахунки спроможності Циблівської об’єднаної сільської громади.

(…)

— Циблівська сільська рада активно займається об’єднанням громад. На якому етапі робота зараз?

— На завершальному. Крім Цибель, у нашу громаду погодилися увійти Лецьківська сільська рада (Віненці, Пологи-Чобітьки), Полого-Яненківська та Світанківська сільські ради. Днями сільські депутати Хоцьок теж мають визначитися, чи увійдуть вони до Циблівської об’єднаної сільської громади. Проте не залежно від їхнього рішення ми подаватимемо остаточні розрахунки та рішення в обласну раду, яка надає висновки про нашу самодостатність і передає їх у Кабмін. Там роблять свої висновки, і вже тоді Верховна Рада призначає вибори голови об’єднаної громади. Я займався обрахунками спроможності об’єднаної громади, прорахував чотири варіанти, і з Переяславом, і з Ташанню, і без них. Ці розрахунки бачили в Офісі реформ Київського регіонального відділення Асоціації міст України, а також спеціалісти з Кабінету Міністрів. Ми отримали попередній висновок, що можемо бути спроможною громадою.

— Формат Циблівської сільськї об’єднаної громади разом із Лецьками, Пологами-Яненками, Світанком та Хоцьками найоптимальніший?

— Так. Податок з доходу фізичних осіб (ПДФО) в Україні в середньому 900 грн на одну людину. Це береться за 100% або за одиницю. Якщо в об’єднаній громаді виходить менше 0,9, то їй іде дотація з державного бюджету, якщо більше 1,1 — 50% від суми перевиконання забирається в державний бюджет. Тому з точки зору громади найкраще нічого не просити й нічого не віддавати.

— Як Ви ставитеся до ідеї керівництва району щодо об’єднаної громади в межах усієї Переяславщини?

— Це великий котел із касою в центрі. Для сільського населення у кращий бік нічого не зміниться. Навпаки, від сіл залишаться тільки таблички на в’їзді. Якщо місто нині має 50% ПДФО, то села його не мають. Цей податок отримує надбудова у вигляді райдержадміністрації. За рахунок цих коштів фінансуються збиткові школи, садочки, культура… При об’єднанні громад 60% ПДФО залишається в громаді. Крім того, після прийняття відповідного закону громада зможе розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Зараз центральна влада готує закони, зокрема, про укрупнення громад і про землю за межами сіл. Потрібно до цього йти, бо нині землями за межами населених пунктів розпоряджається Держкомзем. І якщо з прийняттям цього закону зволікатимуть, землю просто роздадуть і громадам не буде чим розпоряджатися.

— Але ж користувачі землі все одно платитимуть об’єднаній громаді?

— Перш ніж вимагати орендної плати, слід знайти користувача, якому Держкомзем дав цю землю. Звичайно, є відповідні реєстри, проте слід знати кадастровий номер тієї чи іншої ділянки. Тільки тоді можна знайти, кому вона надана в оренду. Є користувачі, які платять. А знайти тих, хто не платить, дуже непросто.

— Однак, незважаючи на труднощі, децентралізація неминуча. Нині ми поспішаємо подати документи в Київську обласну раду, щоб нас включили в наступний бюджетний рік. Адже обласна рада затверджуватиме перспективний план розвитку Київщини. Вона чекає, щоб громади, зрештою, визначилися з об’єднанням. Хоча деякі сільські голови вичікують, хочуть побачити, що воно з тієї децентралізації вийде. Вони можуть дочекатися до того часу, коли їх уже ніхто не питатиме. Так, як це сталося з декомунізацією. Давався людям час самим визначитися, як називатимуться їхні вулиці та населені пункти. Хто зволікав, тому вища влада сама дала назви. Те ж буде з об’єднанням. Коли область затвердить перспективний план, згідно з ним громади об’єднають, не питаючи їх.

— Нашій децентралізації допомагатиме Євросоюз?

— Нині наш Циблівський сільський голова Сергій Дяченко їздить на різноманітні зустрічі, де європейці кажуть: ми готові співпра­цювати, але не з нинішніми селами, а з об’єднаними громадами. Вони готові давати й уже дають гроші на розвиток інфраструктури об’єдн­аних громад: на дороги, освітлення, каналізацію, водопроводи.

— У новостворених об’єднаних громадах надходження збільшилися?

— Так, збільшилися в рази, в основному, завдяки тому, що проведена повна інвентаризація земель.

— При об’єднанні громад болючим буде кадрове питання…

— Коли я працював в університеті, то бачив, що на економічному факультеті більше половини студентів були місцевими. З них багато не працюють за спеціальністю. А новостворені громади дадуть їм робочі місця. Таких спеціалістів можна відправити на курси, і вони працюватимуть на об’єднані громади.

— Які Ваші побажання переяславцям?

— Працювати треба тут, будувати країну треба тут, починати змінюватися треба з себе, і не лише людям, які знаходяться за межею бідності.

Область:

Київська область

Джерело:

«Вісті»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...