У Мінрегіоні дали старт роботі проектного офісу секторальної децентралізації в Україні

Децентралізація крокує країною, новостворені об’єднані територіальні громади отримали фінансову незалежність та поступово отримують повноваження щодо управління на рівні громади: освітою, медициною, соціальним захистом, територіальним розвитком, архітектурно-будівельним контролем, в найближчому майбутньому розпорядженням землями в межах територій об’єднаних територіальних громад.

Децентралізація – це дійсно складна реформа, що просуває структурні зміни у більше, аніж 20 напрямках. Її мета – покращувати життя людей. Визначено 12 ключових напрямків, які щодня впливають на життя українців, і ключовим завданням сьогодні є формування політики на рівні держави щодо децентралізації повноважень в кожній з цих сфер.

З метою ефективної координації роботи по формуванню державної політики по децентралізації, профільними міністерствами, за підтримки експертного кола, громадськості, донорських проектів, що реалізуються у відповідних секторах, створюється Проектний офіс секторальної децентралізації, як національний координатор вироблення галузевої політики по децентралізації.

Чи на часі це питання сьогодні? Однозначно що так. Знаменно, що Угоду про партнерство між Мінрегіоном та Agriteam Canada Consulting Ltd в рамках реалізації проекту «Експертної підтримки врядування та економічного розвитку» була підписана 12 жовтня 2016 року в рамках робочого візиту Віце-прем’єр-Міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка до Тернопільської області, де було розглянуто результати впровадження децентралізації в регіоні.

На нараді з головами об’єднаних територіальних громад, керівниками районів та області були визначені гострі питання, щодо організації в громадах послуг в напрямках освіти, медицини, соціального захисту, культури, створенню та функціонуванню центрів надання адміністративних послуг, які потребують негайно прийнятих рішень щодо політики децентралізації в цих сферах.

Згідно підписаної першим заступником міністра В’ячеславом Негодою Угоди про партнерство між Мінрегіоном та Expert Deployment for Governance and Economic Growth Project («EDGE») уряд Канади протягом року буде надавати технічну та фінансову підтримку функціонуванню Проектного офісу секторальної децентралізації, до якого сьогодні вже закінчується  відбір Проектних менеджерів по 12 напрямках: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, центри надання адміністративних послуг, адміністративно-територіальний устрій, місцеві бюджети, навколишнє середовище та використання природних ресурсів, земельні відносини, містобудування та архітектура, інфраструктура (транспорт, зв’язок, дороги), культура,  ЖКГ.

Проектний офіс секторальної децентралізації в своїй роботі буде взаємодіяти з Центральним офісом реформи при Мінрегіоні та Регіональними офісами впровадження реформи в 24 областях, які зараз формуються також за підтримки донорів.

Україна вдячна донорській спільноті за створення системної інфраструктури у просуванні та управлінні реформи децентралізації і висловлює їм вдячність за підтримку реформ в Україні.

Презентація трирівневої моделі управління ТУТ

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...