До кінця року на Черкащині матимуть позитивні висновки про створення понад десять нових ОТГ, – Ярослав Березань

П’ять тергромад області отримали позитивні висновки облдержадміністрації. У трьох із них, Стеблівській, Нарбутівській та Тальнівській міській ОТГ, на 18 грудня уже призначили вибори, зауважив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань.

Клопотання до ЦВК щодо призначення виборів подавали Стеблівська та Нарбутівська ОТГ Корсунь-Шевченківського району, Ротмистрівська громада Золотоніського району і Тальнівська ОТГ. Також повторно падала документи до ЦВК й Зорівська тергромада Золотоніського району після додаткових роз’ясненнь профільного комітету Верховної Ради України. Втім, ні Ротмистрівська, ні Зорівська поки що дозволу на проведення виборів не отримали.

Разом з тим, раніше позитивні висновки ОДА на відповідність Конституції та законам України також отримали Ватутінська, Канівська та Катеринопільська громади. Але тут об’єднавчі процеси призупинилися.

– Зараз активно працюють над об’єднанням ще у дев’яти тергромадах Черкащини, – розповів Ярослав Березань. – Тут ініціюють громадські обговорення та прийняття відповідних рішень про надання згоди на утворення територіальних громад. Маємо спільні робочі групи з опрацюванню проектів рішення про добровільне об’єднання на Корсунщині та Лисянщині. Тож до кінця року очікуємо, що на теренах області матимуть позитивні висновки більше десяти об’єднавців.

Посадовець відзначив, важливу роль у пожвавленні впровадження адмінреформи відіграють й місцеві засоби масової інформації, в яких почастішали публікації на цю тему, а також ознайомлення делегацій з усіх районів області з результатами роботи перших трьох об’єднавців Черкащини.

– Вкотре зауважу, що питання об’єднання – це питання розвитку та посилення конкурентоспроможності територій, – відзначив заступник очільника області. – На сьогодні в районах продовжується обговорення моделей об’єднання, Для вдалої дискусії сільським головам необхідні фінансові розрахунки роботи майбутніх громад, які у них часто відсутні. За необхідними документами вони можуть звернутися до Департаменту регіонального розвитку ОДА. Однак, на жаль, на сьогодні відсутня об’єднавча результативність у деяких районах, зокрема Городищенському, Маньківському, Монастирищенському, Уманському, Чорнобаївському та Черкаському. Отож потенційним об’єднавцям варто пожвавитися, якщо вони хочуть отримати гідну фінансову підтримку від держави та міжнародних фондів.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...