До складу Бахмутського району увійшли Соледар і Часів Яр

Верховна Рада змінила межі Бахмутського району Донецької області й визнала міста Соледар і Часів Яр містами районного значення цього району. За відповідний проект постанови №4930 проголосували 253 народних депутати.

Отож, територію Бахмутського району збільшено на 3 198 га земель за рахунок передачі до його складу 1 411 га земель, що перебувають у віданні Соледарської міської ради (в тому числі територію міста Соледар), 1 787 га земель – Часовоярської міськради (в тому числі територію міста Часів Яр) Бахмутської міськради.

Загальна площа Бахмутського району становить відтепер 150 988,91 гектара.

Кабінету міністрів доручено забезпечити взаємодію центральних і місцевих органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування у вирішенні питань, пов’язаних зі зміною і встановленням меж Бахмутського району Донецької області.

Як сказано у пояснювальній записці до постанови, у липні 2015 року Соледарська міська рада міста Бахмут, Бахмутська, Берестівська, Володимирівська, Роздолівська й Яковлівська сільські ради Бахмутського району ухвалили рішення про добровільне об’єднання територіальних громад відповідних населених пунктів у Соледарську міську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у місті Соледарі.

"Основною перешкодою, яка постала на шляху добровільного об’єднання територіальних громад, є необхідність зміни меж суміжних районів або міст обласного значення, на яких розташовані територіальні громади, що об’єднуються", – йдеться яв записці.

Закон про добровільне об’єднання територіальних громад не містить вимог щодо обов’язкової зміни меж районів при об’єднанні територіальних громад, але Центральна виборча комісія не вбачає правових підстав для призначення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах без постанов Верховної Ради про зміну меж відповідних районів.

Добровільне об’єднання територіальних громад в Соледарську міську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у Соледарі призведе до зміни адміністративного підпорядкування міста Соледар Бахмутській міськраді, оскільки за законом у складі об’єднаної територіальної громади не може існувати іншої територіальної громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування.

16 листопада 2015 року Соледарська міська рада звернулась до Донецької облдержадміністрації, обласної військово-цивільної адміністрації з пропозицією клопотати перед Верховною Радою щодо зміни підпорядкування міста Соледар Бахмутському району.

Аналогічна ситуація з містом Часів Яр.

Автори постанови наголошували, що ухвалення її створить правові підстави для призначення і проведення перших виборів Соледарської міської ради та Соледарського міського голови в Соледарській міській об’єднаній територіальній громаді, а також можливості завершення процесу добровільного об’єднання територіальних громад у Часовоярську міську об’єднану територіальну громаду з адмінцентром Часів Яр.

Раніше село Катеринівка офіційно увійшло до складу сусіднього міста Золоте.

Область:

Донецька область

Громади:

Соледарська міська об’єднана територіальна громада Часовоярська міська об’єднана територіальна громада Соледарська територіальна громада

Джерело:

«newsru»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...