Облдержадміністрація направила чотири звернення до ЦВК про проведення перших виборів у новоутворених ОТГ

Станом на вересень 2016 року у Чернівецькій області утворено десять об’єднаних територіальних громад, ще сім ОТГ мають позитивні висновки обласної державної адміністрації, з них по чотирьох направлено звернення до ЦВК щодо призначення перших виборів (Красноїльська, Чудейська, Новодністровська, Тереблеченська). 17 вересня ЦВК має розглянути питання призначення дати перших виборів у об'єданних громадах.

Як зазначила сьогодні, 15 вересня, на прес-конференції Ольга Чепель, регіональний консультант з організаційних та правових питань АМУ (ПУЛЬС), Верховна Рада України на засіданні 8 вересня прийняла вцілому законопроект 4386- д «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», який дасть змогу об’єднаним громадам отримувати кошти на свої рахунки за надання адміністративних послуг через ЦНАПи. Також у першому читанні проголосовані законопроекти 4676, що дає можливості створення об’єднаних громад з населених пунктів різних районів, а також навколо міст обласного значення та 4742, який визначає повноваження старост.

«Це дуже позитивні кроки для поступу реформи», - зазначила експерт.

Проте є низка інших важливих законопроектів, які наразі відкладено у розгляді, а саме  -законопроект 4772, що спрощує процедуру утворення спроможних громад без внесення змін до Перспективного плану, запроваджує механізм доєднання до вже створених об’єднаних громад, 4773, що передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу, дозволяє належне фінансування громад, які визнані урядом спроможними та законопроект 3390 згідно якого унеможливлюється блокування обласними радами створення об’єднаних громад. 

 

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Сайт Чернівецької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...